FT: «Σκληρό τελεσίγραφο “take it or leave it” ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα

FT: «Σκληρό τελεσίγραφο “take it or leave it” ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα
Bόμβα στις διαπραγματεύσεις ρίχνουν οι Financial Times με άρθρο του δημοσιογράφου Πέτερ Σπίγκελ στο οποίο αναφέρεται ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να δώσουν τελεσίγραφο τύπου... Κύπρου («take it or leave it») προς την Ελλάδα.

Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της περασμένης εβδομάδας ως έναν νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Σπίγκελ αναφέρει ότι η Κρ. Λαγκάρντ παρουσίασε την επιστολή του Αλ. Τσίπρα με την οποία ενημερωνόταν το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. που έληγε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ο Πολ Τόμσεν προειδοποίησε το διοικητικό συμβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να είναι χωρίς αποτέλεσμα που το Ταμείο θα αναγκαστεί να παρακρατήσει τα 3,6 δισ ευρώ που είναι το μερίδιό του στα € 7,2 δισ. της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα.

Ο κ Τόμσεν τόνισε ότι το Ταμείο δείχνει ευελιξία στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα αλλά τόνισε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι ο Πόλ Τόμσεν είπε στο ΔΣ του ΔΝΤ ότι «ως αποτέλεσμα, κάθε απομείωση του πακέτου μεταρρυθμίσεων ή κάθε μείωση των στόχων του προϋπολογισμού για πλεόνασμα, ενδέχεται να σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγραφής των δανείων διάσωσης προκειμένου το ΔΝΤ να δώσει την συγκατάθεσή του».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι την μείωση των στόχων του προϋπολογισμού «υποστηρίζουν ορισμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον Πολ Τόμσεν και τόνισε στο ΔΣ ότι η διαδικασία έγκρισης δεν θα πρέπει να γίνει τσαπατσούλικα («quick and dirty»).

Ενας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του ΔΣ του Ταμείου δηλωσε στους Financial Times: «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι που το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει, χωρίς ουσιαστικά να παραβεί τους δικούς του κανόνες». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος του συμβουλίου πρότεινε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα «μια πρόταση take it or leave it», αλλά το προσωπικό του Ταμείου δήλωσε ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία από τις Ελληνικές αρχές για να καταστρώσουν ένα τε΄τοιο σχέδιο.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε Μάρτιο 2013, όταν στην κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης με την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη αποδοχής του, η χώρα θα έχανε την υποστήριξη της ΕΚΤ.

Η ιδέα να παρουσιαστεί το ζήτημα ζήτημα στις Ελληνικές αρχές όπως ειχε γίνει τότε στην Κύπρο φαίνεται να «βλέπουν με καλό μάτι» κάποιοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του ΔΝΤ που συμμετείχε στις συνομιλίες. Η ίδια πηγή τόνισε ότι η πρόσφατη δημόσια δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ ενός δημοψηφίσματος ταιριάζει σε ένα τέτοιο σχέδιο.

«Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ.Τσίπρας θα θέσει το τελεσίγραφο διάσωσης σε δημοψήφισμα» αναφέρουν οι Financial Times και καταλήγουν: «Πάντως ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες τόνισε ότι ιδέα του «take it or leave it» ήταν μόνο μία από τις πολλές ιδέες που συζητούνται ανεπισήμως ως ένας τρόπος για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ