Γκάμπριελ: Είναι στο χέρι της Αθήνας να σωθεί - Το δημοψήφισμα θα επιτάχυνε τις αποφάσεις

Γκάμπριελ: Είναι στο χέρι της Αθήνας να σωθεί - Το δημοψήφισμα θα επιτάχυνε τις αποφάσεις
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει περαιτέρω πόρους μόνο αν υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Bild.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, ο κ. Γκάμπριελ απάντησε πως αυτό είναι στο χέρι της Αθήνας, συμπληρώνοντας πως ένα δημοψήφισμα για της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να επιταχύνει τις αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα μας μπορεί να χρειάζεται ένα δημοψήφισμα για να εγκριθούν οι επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένουν οι πιστωτές, όμως η Αθήνα δήλωσε πως για την ώρα δεν έχει τέτοια σχέδια.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση σε κάθε περίπτωση: «ένα τρίτο πακέτο για την Αθήνα είναι δυνατόν να δοθεί μόνο αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε απλά να στείλουμε εκεί λεφτά».

Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση λέγοντας πως «μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη οικονομικά, αλλά και πολιτικά».

Όπως επισήμανε, αν μια χώρα φύγει από την ευρωζώνη, ο υπόλοιπος κόσμος θα έβλεπε με διαφορετικό μάτι την Ευρώπη: «κανένας δεν θα είχε εμπιστοσύνη πλέον στην Ευρώπη αν διασπαστούμε στην πρώτη μεγάλη κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ