Βαρουφάκης στον Economist: Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει

Βαρουφάκης στον Economist: Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει
«Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει» τόνισε το πρωί της Πέμπτης από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, όπου και μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η συμφωνία μαζί τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για την σημερινή κατάσταση της χώρας,υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι συμφωνούν σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα στο ότι, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να διολισθαίνει σε ελλείμματα.

Όσον αφορά το στόχο της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι «η συμφωνία που θα πετύχουμε τώρα να είναι διέξοδο» προσθέτοντας ότι την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μόνο για τη δόση δεν τη θέλει κανείς, ούτε οι δανειστές.

Εξηγώντας, δε, σε ποια συμφωνία δεν βάζει την υπογραφή του είπε ότι «θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι' αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα».

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ.Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε ύφεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να την σταματήσει.

«Η ύφεση ξεκίνησε το 2008 και από τότε δεν σταμάτησε, συνεχίζεται αμείωτη. Η κρίση δεν σταμάτησε ποτέ... Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την κρίση και την δύνη του χρέους και του αποπληθωρισμού» τόνισε.

Που συμφωνούν Ελλάδα-δανειστές

O κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σημεία στα οποία συμφωνούν Ελλάδα και δανειστές.

«Συμφωνούμε με τους εταίρους ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά και ότι η κρίση έχει δημιουργήσει συντριπτικές ανισότητες», ανέφερε ο υπουργός.

«Συμφωνούμε με τους εταίρους στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα». Ζητάμε συστημική μεταρρύθμιση, δραστική μείωση πρόωρων, ενοποιήσεις ταμείων».

«Επίσης συμφωνούμε να μη διολισθήσει η Ελλάδα στα ελλείμματα και ότι επί 5 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν».

«Για μένα προέχει να μην συμφωνήσουμε σε όρους που δεν μπορούμε να κάνουμε».

Οχι ξεπούλημα,αλλά ιδιωτικοποιήσεις με μερίδιο από το κράτος

«Όχι ξεπούλημα, αλλά ιδιωτικοποιήσεις με μερίδιο από το κράτος», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις και πρόσθεσε πως οι στόχοι τους (ιδιωτικοποιήσεων) σε σχέση με την πραγματικότητα είναι «αστείοι». Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα από μία αναπτυξιακή τράπεζα. Να μπορεί να γίνει μόχλευση, εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Οι μετοχές της αναπτυξιακής τράπεζας να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα της ζημίας από το PSI.

Να απαλλαχθούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια»

Για τις τράπεζες, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απαλλαχθεί από τα κόκκινα δάνεια. Αν δεν διαχειριστούν τα NPLs, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομία, σημείωσε, ενώ πρότεινε τη δημιουργίας ενός ειδικού φορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ