Geuro… για τη σωτηρία της Ελλάδας

Geuro… για τη σωτηρία της Ελλάδας
Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα αγωνίζεται με τους πιστωτές της για να βρει μια λύση για να αποφευχθεί η απειλή της χρεοκοπίας έστω το τελευταίο λεπτό, σημειώνει η γερμανική Die Welt στην ιστοσελίδα της τονίζοντας ότι η «Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με το ευρώ, αλλά πιθανότατα όχι χωρίς αυτό».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής ιστοσελίδας, ο 61χρονος οικονομολόγος Thomas Mayer, πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, πήγε στις 28 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου για να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα και συναντήθηκε όχι μόνο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Ήμουν πρώτα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Εκεί, μιλήσαμε για όλες τις πιθανότητες, το παράλληλο νόμισμα δεν ήταν το μόνο. Και μετά πήγαμε για μια βόλτα στην Πλατεία Συντάγματος στο γραφείο του πρωθυπουργού μαζί» εξηγεί ο Mayer.

Ο πρώην τραπεζίτης εξήγησε το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, το οποίο ονόμασε “ευρώ των Ελλήνων”, εν συντομία “Geuro”, θεωρώντας πως η Ελλάδα είναι οικονομικά καταδικασμένη στο ισχυρό ευρώ και χωρίς υποτίμηση, η οικονομία δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της.

Βασικά, το «Geuro» αφορά ομόλογα του ελληνικού κράτους, με τα οποία θα μπορέσουν να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κρατικών υπαλλήλων.

Έτσι, οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν, αντί για χρήματα σε σκληρό ευρώ, το είδος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με τα οποία θα μπορούν να κάνουν αγορές. Δεδομένου ότι πολλά από αυτά θα κυκλοφορήσουν, το "Geuro" θα μπορούσε γρήγορα να δημιουργηθεί ως παράλληλο νόμισμα, αναφέρει η Die Welt.

Το αποκορύφωμα: To «Geuro» θα χάσει σύντομα μαζικά σε αξία και το κόστος εργασίας θα μειωθεί σημαντικά. Με αυτό το τέχνασμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Μετά από μια οικονομική ανάκαμψη, η πλήρης επιστροφή στο ευρώ χωρίς προβλήματα θα ήταν δυνατή.

Η Ελλάδα θα μπορούσε με την εισαγωγή του "Geuro" να τυπώσει δικά της χρήματα και, ως εκ τούτου, δεν θα βασίζεται πλέον σε Ευρωπαίους δανειστές για να πληρώσει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ