NYT: Η Ελλάδα εξετάζει να μην πληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ

NYT: Η Ελλάδα εξετάζει να μην πληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ
Την ύστατη λύση της μη πληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να έχει εξετάσει η Ελλάδα σύμφωνα με τη εφημερίδα New York Times η οποία επικαλείται πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της προς τους ιδιώτες ομολογιούχους και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει αύριο, Τρίτη, 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ ενώ μεγάλο πονοκέφαλο συνιστούν και οι πληρωμές προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τη στιγμή που η στενότητα στα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης εντείνεται.

Στην θεωρία, υπογραμμίζουν οι NYT, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να διευκολύνουν την Αθήνα, συμφωνώντας σε καθυστέρηση των πληρωμών, ή ακόμη και με κούρεμα μέρους του ελληνικού χρέους. Ομως θεωρούν τους εαυτούς τους ειδική κατηγορία πιστωτών - οι επονομαζόμενοι ύστατοι πιστωτές - που δεν θα πρέπει να προχωρούν σε κούρεμα των απαιτήσεων από τα κεφάλαια που δανείζουν.

Πολλοί εκτιμούν, τονίζει η εφημερίδα, ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να προχωρήσει σε κούρεμα των απαιτήσεών του από τα κεφάλαια που έχει δανείσει στην Ελλάδα,. Αλλωστε, υποστήριξε τις πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε βίαιη απομόχλευση, καθιστώντας δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στην ελάφρυνση χρέους της χώρας", υπογραμμίζει ο Ashoka Mody, καθηγητής του Princeton και πρώην αξιωματούχος του Ταμείου. "Σε κάποια χρονική στιγμή πρέπει να εγκαταλείψεις το 'Ετσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα'. Είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ