La Stampa: Βερολίνο και Φρανκφούρτη εξετάζουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ

La Stampa: Βερολίνο και Φρανκφούρτη εξετάζουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ
Βερολίνο και Φρανκφούρτη εξετάζουν το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa επαναφέροντας τα σενάρια για plan B.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα ακολουθήσει η εισαγωγή μίνι ελέγχων για εσωτερική χρήση σε συνδυασμό με ένα έκτακτο «ανθρωπιστικό» πρόγραμμα από την ΕΕ που θα μπορούσε να αποτρέψει μια προβλέψιμη κατάρρευση των τραπεζών και θα βοηθούσε τον πληθυσμό.

«Αλλά αυτό θα απαιτούσε αλλαγή της κυβέρνησης ή ακόμα και μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για «βαριές» αβεβαιότητες στο σχέδιο αυτό καθώς, όπως αναφέρεται, ο Τσίπρας ίσως προτιμήσει την επιστροφή στη δραχμή από την απομάκρυνση. «Γνωρίζουμε όλοι ότι (στμ. η Ελλάδα) είναι μια σημαντική χώρα από γεωπολιτικής άποψης. Αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι το να είναι κάποια χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί» αναφέρει στη La Stampa Γερμανός αξιωματούχος.

Είναι προφανές, σημειώνεται στο άρθρο, ότι στο «δωμάτιο πολέμου» η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συζητούν ανοιχτά για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η ιταλική εφημερίδα στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει τα όσα είπαν υπουργοί Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup αλλά και τις δηλώσει του επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν ότι «αν ένας κράτος μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην τιμήσει τις δεσμεύσεις του και να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές του, μια άτακτη χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ