Kurier: Διαμάχη για το Grexit μεταξύ Μέρκελ και Γιούνκερ

Kurier: Διαμάχη για το Grexit μεταξύ Μέρκελ και Γιούνκερ
Για διαμάχη Μέρκελ - Γιούνκερ ως προς την Ελλάδα κάνει λόγο η αυστριακή εφημερίδα Kurier σε άρθρο της Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ.

Η αρθρογράφος αναφέρεται διεξοδικά στη διαφορετική προσέγγιση που επικρατεί στο ζήτημα της Ελλάδας ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού της των Οικονομικών είναι επικριτική ως γνωστόν για την Ελλάδα με τον Σόιμπλε να δηλώνει ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει άνετα μια έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Μια θέση, συνεχίζει η αρθρογράφος, με την οποία συντάσσονται τώρα οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν εφαρμόσει σκληρά προγράμματα λιτότητας και στις οποίες οι κατώτατοι μισθοί είναι χαμηλότεροι από εκείνους στην Ελλάδα, και σε αυτές συγκαταλέγονται τα κράτη της Βαλτικής, η Σλοβενία και η Σλοβακία, αλλά επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία, προσθέτει.

Αντίθετα, τελείως διαφορετική είναι η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, «ο οποίος προφανώς απευθυνόμενος προς το Βερολίνο, εμφανίζεται επιδεικτικά να κατανοεί την Ελλάδα και να δηλώνει ότι κατά 100% δεν θα υπάρξει ένα Grexit», και ότι «δεν τίθεται θέμα αδυναμίας πληρωμών».

Όπως τονίζει η αρθρογράφος, δεν αποτελεί μυστικό ότι εδώ και καιρό υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Γιούνκερ, ωστόσο τα μηνύματα του Γιούνκερ προς την Αθήνα «θα σας σώσουμε» , προχωρούν πάρα πολύ για την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία, σύμφωνα με κύκλους στο Βερολίνο, έδωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταλάβει αδιαμφισβήτητα, ότι θα πρέπει να σταματήσει με αυτές τις δηλώσεις και αυτή την τακτική του.

Η αρθρογράφος παρατηρεί στη συνέχεια, πως σε αυτές τις εντάσεις Γιούνκερ - Μέρκελ έρχονται να προστεθούν θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην ομάδα εργασίας για την Ελλάδα του Eurogroup:

Από τη μία ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάντσιο τονίζει ότι μια κρατική χρεοκοπία δεν θα σήμαινε αυτόματα μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν επιθυμώ να κάνω εικασίες, αλλά εμείς στην ΕΚΤ είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας» και πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία «δεν σημαίνει αυτόματα, ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ».

Από την άλλη, βρίσκεται η γνώμη των συμμετεχόντων στο Eurogroup, του οποίου ανώτερα στελέχη τονίζουν ότι υπάρχουν «κανόνες» και δεν γίνεται η ΕΚΤ να «χρηματοδοτεί με το στανιό» την Ελλάδα για να διατηρήσει τη ρευστότητά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ