Αξιωματούχος ΕΕ: Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ημέρες και όχι εβδομάδες

Αξιωματούχος ΕΕ: Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ημέρες και όχι εβδομάδες
Σαφή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ημέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές γιατί πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα την γλυτώσει από την χρεοκοπία μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο, απέστειλαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση» ανέφερε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο τον Μάιο, ώστε η κυβέρνηση της ευρωζώνης να έχει χρόνο να διασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες» είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο πρόγραμμα διάσωσης.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους δανειστές σε μία συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Κομισιόν του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας την Πέμπτη.

Αλλά στα μάτια των δανειστών αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

«Πιθανόν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε μόνο από την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δε θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία θα είναι λεπτή υπόθεση, καθώς η Ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να δεσμευτεί σε βασικές αλλαγές πολιτικής, οι οποίες πάνε ενάντια σε αυτό που ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

«Δεν διαβλέπω πιθανή κατάληξη [σ.τ.μ. των διαπραγματεύσεων] αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά….θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία στη συνάντησή τους στις 11 Μαΐου ή σε μια έκτακτη συνεδρία λίγες μέρες αργότερα αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαίου ή στις αρχές Ιουνίου» είπε ο αξιωματούχος.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών διακηρύξουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας και άρα της εκταμίευσης της δόση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει τα όρια για τα έντοκα που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντας της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από ότι για το τρέχον πρόγραμμα.

«Όλοι ξέρουν πως μια νέα συμφωνία θα απαιτούσε μια σημαντικά ποσότητα φρέσκου χρήματος και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο ή έναν συνδυασμό και τον δύο» ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολα σε σχέση με την επόμενη συζήτηση» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Αξιολόγηση