Σε «αγώνα δρόμου» η κυβέρνηση - Οι κρίσιμες εβδομάδες πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου

Σε «αγώνα δρόμου» η κυβέρνηση - Οι κρίσιμες εβδομάδες πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου
Με τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αρχίζουν πάλι οι εργασίες του Brussels Group όπως αποφάσισαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης και ο αξιωματούχοσ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα ξεκινούν πάλι οι διεργασίες του Brusssels Group και από Τετάρτη η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, μέχρι αρχές Μαΐου αφού, όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά όρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τον μήνα Απρίλιο εξανεμίστηκαν.

Στη σκιά όσων συνέβησαν μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αλλά και καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και το Eurogroup της 11ης Μαΐου θεωρείται πια ως εξαιρετικά κρίσιμο για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, η κυβέρνηση και δανειστές ξεκινούν και πάλι τις διαπραγματεύσεις σε καυτά θέματα όπως:

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων,

-Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,

-Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων,

-Αλλαγές στην προστασία της α’ κατοικίας

-Κατάργηση εκπτώσεων ΦΠΑ στα νησιά ή και επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της 19% ή 21%.

Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group θα γίνει προγραμματισμός επαφών και συζητήσεων από Τετάρτη, για τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, δηλαδή:

1. Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση κατηγορηματικά τις απαιτήσεις των δανειστών περί ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργησή της. Ωστόσο, κυβερνητικές πήγες βάζουν «νερό στο κρασί τους». Για να πετύχει έναν συμβιβασμό, η κυβέρνηση ενδέχεται να βάλει στο τραπέζι τη μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων. Και αυτό πάρα το γεγονός αυτό αποτελούσε, αρχικά, κόκκινη γραμμή. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης να βάλει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

2. Εργασιακά: Στο θεμα αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται τις ομαδικές απολύσεις, ωστόσο μελετά την μετατόπισή Ιούνιο των ευνοϊκών διατάξεων για αύξηση κατώτατους μισθούς, συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.

3. ΦΠΑ: οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή των εισηγήσεων τους για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19-21% με απορρόφηση των δύο υφισταμένων 13% και 23% και τον ορισμό ενός χαμηλού, στον οποίο θα ενταχθούν μόνο οι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Η πρόταση αυτή, θα αυξήσει τη φορολογία και τις τιμές σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, και τρόφιμα που είναι στο 13% ενώ θα μειώσει τις τιμές ειδών όπως ενδύματα υποδήματα, έπιπλα ηλεκτρικά που είναι στο 23%. Επίσης η πρόταση των δανειστών προβλέπει και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για να νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει, το ειδικό τέλος πολυτελείας για τα ακριβά ξενοδοχεία προκειμένου να φέρει επιπλέον έσοδα και να ξεπεράσει το αίτημα αυτό των δανειστών.

4. Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση, μετά την «κίτρινη κάρτα» που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, προσανατολίζεται σε αναθεώρηση των κριτηρίων προς τα κάτω, ήτοι σε αυστηροποίησή τους. Η μείωση στα κριτήρια αντικειμενικής αξίας, περιουσίας και εισοδήματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή επί τάπητος είναι της τάξης του 16% περίπου.

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Ασυμφωνία διαπιστώνεται για το πού θα πάνε τα έσοδα, με τους δανειστές να πιέζουν να τα κατευθύνουν στο χρέος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ενδεχομένως και ένα μέρος να πάει τελικώς στα ασφαλιστικά Ταμεία, αρκεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις που αλλιώς δεν θα γίνονταν.

Στις 11/5 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας

Το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα είναι αυτό που θα δείξει το μέλλον της Ελλάδας, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πιθανότατα η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες, είτε για γενικές εκλογές είτε για δημοψήφισμα.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, στις αρχές Απριλίου δεν υπήρξε πρόωρη αποδέσμευση κάποιας υπο-δόσης των 7,2 δις ευρώ του προγράμματος διάσωσης, λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις πιστώτριες χώρες της.

Η μόνη σταθερή προθεσμία φαίνεται να είναι το τέλος του Ιουνίου για δύο λόγους:

- Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι θα χορηγηθεί στην Ελλάδα μια τρίτη παράταση.

Χωρίς πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να αυξάνει, σε εβδομαδιαία βάση, το όριο χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).

- Η Ελλάδα δεν θα είναι σε οικονομική θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Οι δύο κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις στις επόμενες εβδομάδες είναι η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας, δηλαδή την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της και να κάνει τις εγχώριες πληρωμές, καθώς και την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA της ΕΚΤ.

Bloomberg:Η κρίσιμη μέρα για τη ρευστότητα στην Ελλάδα πλησιάζει

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο: θα αναζητήσει τους τρόπους εκείνους που θα τη βοηθήσουν να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αυτή την εβδομάδα, από τη στιγμή που το Eurogroup δεν ενέκρινε καμία βοήθεια, όσο δεν εκπληρώνονται οι όροι του πακέτου διάσωσης», γράφει μεταξύ άλλων το πρακτορείο.

Κατά το Bloomberg, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η ημέρα που η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε ένα αναπόδραστο γεγονός: δεν θα έχει άλλα χρήματα.

Τώρα, προσπαθεί να βρει πόρους μέσω από τις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις πληρωμές του μήνα, που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει το άρθρο, κινδυνεύουν να στραγγίξουν τα αποθέματα ρευστότητας – ειδικά λόγω του γεγονότος ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις «σήκωσαν» περίπου 1,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Μέχρι τώρα, τίποτα δεν έχει διαφοροποιήσει το σκηνικό: η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεκλειδώσει τη βοήθεια και εκφράζει την πεποίθηση ότι επίκειται μια συμφωνία. Από την άλλη, όμως, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν διαφορετική εκτίμηση και αποκρούουν την ελληνική αισιοδοξία λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Στη Ρίγα δεν συνέβη κάτι διαφορετικό.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος, ενώ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, η υποστήριξη προς τη συγκρουσιακή στρατηγική της κυβέρνησης έπεσε στο 46%, σε σύγκριση με το 56% του προηγούμενου μήνα.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον εκφράστηκε η άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι συστημικά διαχειρίσιμη. Άποψη που εξέφρασε και ο πρόεδρος της UBS, Άξελ Βέμπερ, στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

Το θέμα είναι τώρα αν η ΕΚΤ θα αποφασίσει στις 6 Μαΐου να αυξήσει το κούρεμα στις ελληνικές τράπεζες που λαμβάνουν τον ELA, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τη χρηματοδοτική πίεση προς την Ελλάδα. Επιπλέον, τα κρατικά ταμεία θα εξαντληθούν περαιτέρω, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 200 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, οι καταθέσεις συνεχίζουν να κάνουν φτερά και η μόνη σανίδα σωτηρίας ίσως να είναι ο ELA. Ίσως γι' αυτό ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφέρει το άρθρο, μιλώντας στην «Αυγή», έκανε λόγο για ανάγκη να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία και να λάβει η κυβέρνηση μέτρα που μέχρι τώρα δεν αποφάσιζε να ακουμπήσει.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ακόμη σαφές προβάδισμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, Μιχαήλ Μιχαηλίδης, έγραψε προς τους πελάτες του: «Είμαστε όλο και πιο πεπεισμένοι ότι αν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει υπο-δόσεις δεν υπάρξει άμεσα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον Τσίπρα σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα σημαίνουν περαιτέρω αναταραχή, αλλά δεδομένης της ισχυρής, δημόσιας στήριξης προς το ευρώ, αναμένουμε μια θετική έκβαση, καθώς μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει μια νέα εντολή που θα ζητάει άμεση επίτευξη συμφωνίας».

Ντάισελμπλουμ: Δεν "βλέπω" τρίτο μεγάλο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Την απαιδιοδοξία του για την ύπαρξη ενός τρίτου μεγάλου πακέτουβοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε οπρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική, ενημερωτική ιστοσελίδα Volkskrant τη Δευτέρα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως το θέμα ενός Grexit δεν συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ευρωομάδα «γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξη» για τη διάσωση της Ελλάδας και υπογράμμισε πως οι ανησυχίες για τους Έλληνες, «αυξάνονται καθημερινά».

Σημειώνεται πως, χθες, Κυριακή, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια, να παρακάμψει τον Γιάνη Βαρουφάκη και να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Μάλιστα, οι Financial Times αναφέρουν πως ο επικεφαλής του Eurogroup τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και από τη Ρίγα, προκειμένου να μειώσει την ένταση μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

Μοσκοβισί: Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία

Μιλώντας στην κυριακάτικη εκπομπή τριών μέσων (RTL, Φιγκαρό, LCI), ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει συμφωνία» τον Ιούνιο. «Όλοι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία (…) Υπάρχει ακόμα το Eurogroup στις 11 Μαϊου που είναι πολύ σημαντικό. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, είμαι πεπεισμένος», τόνισε.

Σχετικά με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις προσπάθειές της, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Όλες οι επαφές που είχα με την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό, σε κάθε περίπτωση αποφασιστικό, εισακούστηκε».

Ερωτηθείς, αν μπορεί να υπάρξει «ατύχημα» εξόδου από το ευρώ, ο Ευρωπαίος επίτροπος διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί που εργάζονται μαζί της, όλοι επιθυμούν να αποφύγουν μια τέτοια υπόθεση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή σημαντικών προθεσμιών.

«Για παράδειγμα στις 12 Μαΐου υπάρχει μια πληρωμή 750 εκατ. για το ΔΝΤ (...) το οποίο δεν δίνει ποτέ πρόσθετο χρόνο. Επιπλέον, έχουμε ακόμα πιο σημαντικές προθεσμίες τον Ιούνιο. (...) Γι’ αυτό λέω ότι ο χρόνος πιέζει και ότι πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις και αυτές οι βιώσιμες λύσεις περνούν υποχρεωτικά από τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές για να δέσει μια συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι η δουλειά μου να προετοιμάσω την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, δεν είναι να προετοιμάσω μια χρεοκοπία. Δουλειά μου είναι να τα αποφύγω όλα αυτά. Εγώ εύχομαι απόλυτα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η θέση της Ελλάδος είναι μέσα στο ευρώ», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε: «Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τους συνομιλητές μου... εγώ παίρνω ό,τι μου δίνουν. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, όχι πάντοτε εύκολος, αλλά έξυπνος. Μπορούμε να βρίσκουμε κοινή γλώσσα και, σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό επιθυμώ».

Σχετικά με το πόσο «μη αποδεκτή ή ατελής» είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τους αργούς ρυθμούς στην πρόοδο που θα πρέπει να επιταχυνθούν. «Εδώ και τρεισήμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, είναι αλήθεια ότι στην αρχή ήμασταν αρκετά απομακρυσμένοι όσον αφορά την ιδεολογία, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σιγά-σιγά μάθαμε ο ένας τον άλλον, μάθαμε να συνομιλούμε, υπάρχει μια διαδικασία εργασίας που εφαρμόζεται, (...) και έχουμε κάνει πρόοδο», είπε.

Τόνισε, ωστόσο ότι η πρόοδος αυτή είναι ανεπαρκής και πάρα πολύ αργή.

«Θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, διότι αν πηγαίνουμε βήμα - βήμα, ενώ ο χρόνος πιέζει, υπάρχει πρόβλημα. Γι' αυτό το Eurogroup της Παρασκευής ήταν πάρα πολύ σαφές και απευθύνθηκε στους Έλληνες λέγοντας τους, εσείς έχετε την ευθύνη να παρουσιάσετε ένα συνολικό, συνεπές πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο δεσμευθήκατε στις 20 Φεβρουαρίου. Πρέπει να το κάνετε γρήγορα. Είναι ουσιώδες και πρέπει να επιταχύνετε», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ