Που συμφωνούμε και που διαφωνούμε με τους εταίρους - Ολη η διαπραγματεύση σε πίνακα

Που συμφωνούμε και που διαφωνούμε με τους εταίρους - Ολη η διαπραγματεύση σε πίνακα
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και ενώ οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές συνεχίζονται, το πρακτορείο Bloomberg κάνει το δικό το απολογισμό.

«Τα πρωτοσέλιδα από την Αθήνα σήμερα το πρωί δείχνουν ότι τουλάχιστον η μία πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι πεπεισμένη για την επίτευξη συμφωνίας» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Προτού απορρίψουμε αυτή τη νότα αισιοδοξίας, αξίζει να δούμε πόσο πραγματικά απέχουν οι δύο πλευρές».

Ο πίνακας που παραθέτει είναι πραγματικά περιεκτικός και επεξηγηματικός. Η οικονομολόγος Maxime Sbaihi του Bloomberg Intelligence εξέτασε τις δηλώσεις των δύο πλευρών και καταλήγει ότι ήδη υπάρχει συμφωνία στις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι «η σύγκριση του μανιφέστου του ΣΥΡΙΖΑ και οι λίστες που έχουν διαρρεύσει από την κυβέρνηση και τις συστάσεις των πιστωτών δείχνουν ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ήδη στις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος».

Τα σημεία σύγκλισης

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει στα θέματα ανταγωνισμού, διαφθοράς και μείωσης του διοικητικού – γραφειοκρατικού βάρους.

Παράλληλα, θεωρείται πιθανή η επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς στη δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων ημερομηνίας 1ης Απριλίου, η κυβέρνηση φέρεται να δέχεται την εξέταση των ιδιωτικοποιήσεων κατά περίπτωση.

Επίσης θεωρείται πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Η κυβέρνηση στη λίστα Βαρουφάκη της 24ης Φεβρουαρίου δεσμεύεται για «επιδίωξη προσπαθειών ώστε να αρθούν οι δυσανάλογοι και αδικαιολόγητοι περιορισμοί στα κλειστά επαγγέλματα».

Τέλος, πιθανή θεωρείται η συμφωνία στο θέμα του κατώτατου μισθού καθώς η κυβέρνηση, στη δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων της 1ης Απριλίου φέρεται να δεσμεύεται για «κατάργηση της διαφοροποίησης του μισθού βάσει ηλικίας και για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους»

Οι «κόκκινες» γραμμές

Κόκκινη γραμμή είναι τα εργασιακά και ειδικότερα το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στην τελευταία του έκθεση, τον Ιούνιο του 2014, το ΔΝΤ ανέφερε πως «είναι κρίσιμο υπό το πρίσμα της επόμενης αναθεώρησης να εξαλειφθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις».

Παράλληλα όμως, το Μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «κατάργηση όλων των κανονισμών που επιτρέπουν ομαδικές και αδικαιολόγητες απολύσεις όπως επίσης και ενοικίαση εργαζομένων»

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ