Χωρίς αποτέλεσμα το Euroworking Group, ξαναρχίζουν οι συζητήσεις στο Παρίσι

Χωρίς αποτέλεσμα το Euroworking Group, ξαναρχίζουν οι συζητήσεις στο Παρίσι
Ύστερα από ένα μαραθώνιο τριων ωρών ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Brussels Group δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία, αφού οι διαβουλεύσεις παρατείνονταν χθες και σήμερα, χωρίς οριστικό αποτέλεσμα.

Η όλη κατάσταση καταγράφηκε και στο Euroworking Group και πλέον, γίνεται ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση κυβέρνησης και θεσμών έως την Πέμπτη το αργότερο, την παραμονή του Eurogroup και ενώ στη Λετονία θα συναντώνται σε γεύμα εργασίας όλοι οιυπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης όπου θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα.

Νωρίτερα συνεδρίασε για πέμπτη συνεχή ημέρα η «Ομάδα των Βρυξελλών» (Brussels Group), στο Παρίσι, προκειμένου να γίνει ανακεφαλαίωση («wrap up») των θέσεων της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών με την ομάδα των ελλήνων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχε από το Παρίσι στο EuroWorking Group, μετά το τέλος του οποίου επέστρεψε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το Brussels Group.

Οι επαφές αυτές είναι οι τελευταίες εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής που θα συνέλθει στη Ρίγα της Λετονίας, χωρίς όμως να αναμένεται σε αυτό κάποια οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναχώρησε ήδη για τη Ρίγα.

Εν τω μεταξύ, ως «βασική του πεποίθηση» ανέφερε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς, αν και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει λίστα μέχρι τη Ρίγα.

«Η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας είναι κάπως στενή, οπότε η πίεση σε όλες τις πλευρές αυξάνεται συνεχώς» είπε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα.

Οι διαβουλεύσεις, είπε, βρίσκονται αυτήν την περίοδο «στο σημείο που ήταν περίπου έναν με δύο μήνες νωρίτερα».

«Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ηδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι κάπως στενή, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο αυστριακό δίκτυο ORF.

«Εχω την βασική πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν ακόμη να ολοκληρωθούν επιτυχώς» πρόσθεσε ο Τόμας Βίζερ.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Περιορισμένες προσδοκίες»

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες για επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στη Ρήγα», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Ο Μάρτιν Γιέγκερ, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στη συνάντηση της Παρασκευής.

«Έχουμε διαχειρίσιμες προσδοκίες», είπε ο Γιέγκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ

Η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Φεβρουάριο ότι έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκρρεμεί.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες να παρουσιαστεί μια τέτοια λίστα την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ