Κερέ:«Η ΕΚΤ αυξάνει συνεχώς τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσει»

Κερέ:«Η ΕΚΤ αυξάνει συνεχώς τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσει»
Μήνυμα προς της Ελλάδα στέλνει ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την πορεία των διαπραγματευσεων και ποιος έχει την ευθύνη την ευθύνη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την παραμονή της χώρας εντός ευρώ.

Ο αντικαταστάτης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι και του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αθετούσε την αποπληρωμή του χρέους της, θα περιοριζόταν η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τον ελληνικό λαό.

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική της Αθήνας πως η Φρανκφούρτη «έχει βάλει θηλιά στην Ελλάδα», ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ αυξάνει συνεχώς τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσει να τις χρηματοδοτεί όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ενέχυρα.

Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα

«Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις» τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συστημάτων Διακανονισμών και Πληρωμών της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών.

Ωστόσο, δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας του κράτους, θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα επιτρέψουν την εκταμίευση δόσεων του προγράμματος.

Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μόνο εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά τσα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που διεκδικεί η κυβέρνηση, τονίζει πως αυτά έχουν ήδη επιστραφεί στα κράτη–μέλη για να καταβληθούν στην Ελλάδα μόλις υπάρξει συμφωνία.

Τέλος, προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά τις τράπεζες.

Ποιος είναι ο Μπενουά Κερέ

O Γάλλος οικονομολόγος Μπενουά Κερέ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρόεδρος της Επιτροπής Συστημάτων Διακανονισμών και Πληρωμών της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών. Γεννήθηκε το 1969 στην Γκρενόμπλ και σπούδασε οικονομικά στην Ecole Polytechnique. Διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και συμπρόεδρος της Λέσχης των Παρισίων, που εκπροσωπεί τους διεθνείς πιστωτές. Στα τέλη Νοεμβρίου 2011 αντικατέστησε στην ΕΚΤ τον Ιταλό Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, λειτουργώντας κατά κάποιον τρόπο ως «αντικαταστάτης» του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Το Παρίσι είχε θέσει όρο προκειμένου να αποδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι ως διάδοχο του κ.Τρισέ, να τοποθετηθεί Γάλλος ως νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο Μπενουά Κερέ είναι θιασώτης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για τη χρήση μη συμβατικών μέτρων και συνιστά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην εφησυχάζουν, διότι τα επιτόκια δεν θα παραμείνουν για πάντα σε χαμηλότατα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ