Bloomberg View: Μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν φύγει από την Ελλάδα 62 δισ. ευρώ

Bloomberg View: Μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν φύγει από την Ελλάδα 62 δισ. ευρώ
«Γιατί χαμογελάει ο Βαρουφάκης;» γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ο αρθρογράφος του Bloomberg View, Μαρκ Γουάιτχαουζ σε ένα άρθρο όπου επεξηγεί γιατί το μέλλον της Ελλάδας δείχνει να είναι δυσοίωνο.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Καλά θα κάνουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της να πάνε ένα βήμα πίσω, να ερευνήσουν τα συντρίμμια, καθώς θα εισέρχονται σε μια ακόμη εβδομάδα μικροπολιτικής. Τα στοιχεία σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων δείχνουν πως μέσα σε λίγους μήνες έχουν αναιρεθεί τα χρόνια που οικοδομήθηκε εμπιστοσύνη εντός της χώρας».

Σημειώνει, δε, πως τα παζάρια για τους όρους των δανείων ανάμεσα στη Γερμανία και τους άλλους επίσημους πιστωτές φέρνουν την Ελλάδα μπροστά στο χειρότερο αποτέλεσμα: μια χρεοκοπία και ενδεχόμενα την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τελευταίο εξάμηνο έχουν φύγει από την Ελλάδα περίπου 62 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα νούμερο που ισοδυναμεί με το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Γουάιτχαουζσυνεχίζει γράφοντας: «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει η φυγή (κεφαλαίων). Ακόμα κι αν η Ελλάδα και οι δανειστές της ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο, θα πρέπει σίγουρα να αρχίσουν συζητήσεις για ένα πιο μακρόπνοο πρόγραμμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το βάρος του χρέους, που εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο, στο 175% του ΑΕΠ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ