HSBC: Οι δύο ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

HSBC: Οι δύο ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας
Στην άποψη ότι δεν θα υπάρξει Grexit, επιμένει ο οίκος HSBC, ωστόσο σε έκθεσή του για την Ελλάδα κάνει λόγο για δύο βασικές ημερομηνίες που θα κρίνουν στην ουσία το μέλλον της οικονομίας της χώρας.

Όπως αναφέρει, η πρώτη ημερομηνία είναι η 12η Μαΐου, δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά, σημειώνει η HSBC, ότι της πληρωμής αυτής προηγείται το τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα κατορθώσει να βρει τα κεφάλαια για να αποπληρώσει το ΔΝΤ εάν δεν δεχθεί οικονομική στήριξη από τους εταίρους της, τονίζει ο οίκος, ο οποίος θεωρεί ότι η πιθανότερη πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα θα είναι η ΕΚΤ, με το Eurogroup της 11ης Μαΐου να δίνει το πράσινο φως ώστε η ΕΚΤ να «επιστρέψει» στην Αθήνα το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ που αφορά τα κέρδη της από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι είτε η ΕΚΤ να δεχθεί να αυξηθεί το επίπεδο έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, είτε το ΔΝΤ να αποδεχθεί μεταφορά της πληρωμής. Και οι δύο αυτές λύσεις θεωρούνται απίθανες και έως ένα βαθμό ριψοκίνδυνες από τους αναλυτές της HSBC.

Ο οίκος αναφέρει ότι ακόμη και η «παράβλεψη» μίας δόσης προς το ΔΝΤ δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός, αλλά ούτε και σε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η ημερομηνία-κλειδί για ένα ενδεχόμενο Grexit είναι η 20η Ιουλίου, δηλαδή όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 3,6 δισ. στην ΕΚΤ.

Πάντως σπεύδει να υποστηρίξει ότι δεν θεωρεί πιθανό το Grexit. Όμως, καθώς οι πιστωτές σκληραίνουν όλο και περισσότερο τη στάση τους, αυτός που θα πρέπει να κάνει πίσω είναι η ελληνική πλευρά, ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία, τόσο για το τρέχον πρόγραμμα όσο και για το επόμενο έως τα τέλη Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ