Ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα - Άλμα στις αποδόσεις του τριετούς και του πενταετούς

Ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα - Άλμα στις αποδόσεις του τριετούς και του πενταετούς
Εκτόξευση 300 και πλέον μονάδων πραγματοποιεί το μεσημέρι της Πέμπτης η απόδοση του ελληνικού τριετούς ομολόγου λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη των Financial Times ότι το ΔΝΤ απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για καθυστέρηση των πληρωμών των δόσεων (Δείτε ΕΔΩ).

Ειδικότερα η απόδοση του ελληνικού τριετούς ομολόγου έκανε άλμα 300 μονάδες βάσης πάνω από το 27,5%, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η απόδοση του πενταετούς τίτλου με άλμα άνω των 200 μονάδων βάσης πάνω από τα 19,5%.

Ακόμη και σε μακροπρόθεσμη βάση οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τους τίτλους δεκαετούς διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου να παρουσιάζουν απόδοση άνω του 13% με άνοδο μεγαλύτερη των 100 μονάδων βάσης.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου τα οποία φέρουν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να ζητά από το ΔΝΤ την αναβολή της καταβολής των δόσεων της χώρας στο Ταμείο τον περασμένο μήνα, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Την ίδια ώρα, οι αγορές ομολόγων στηρίζουν τους τίτλους των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, τόσο των μεγάλων οικονομιών όσο και των «μνημονιακών».

Οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών τίτλων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ έχουν περάσει σε αρνητικό επίπεδο αυτές των τίτλων της Πορτογαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ