Πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία;

Πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία;
Πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία, αναρωτιέται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σε νέο δημοσίευμά του για την Ελλάδα, την ώρα που οι ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο Grexit παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στο δημοσίευμα του CNBC τονίζεται πως παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που πριν από μερικές ώρες είδαν το «φως» της δημοσιότητας, ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία στο τέλος του μήνα, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μεγαλώνουν, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να κάνουν σενάρια για το μέλλον της χώρας, αν τελικά χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με το CNBC, οι οικονομικοί αυτοί αναλυτές αμφιβάλουν αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου και σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Daiwa Capital Markets, προειδοποίησε την Τρίτη πως μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ άσχημη», ειδικά αν η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της.

Όπως αναφέρει, μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε έκδοση παράλληλου νομίσματος.

Την ίδια ώρα ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse είπε στο CNBC ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα «εφιαλτικό σενάριο» που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία.

«Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ», είπε, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα εκτός ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρκερ η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και συνεπώς θα οδηγούνταν σε μια «ακατάστατη» έξοδο από το ευρώ.

Όπως σημειώνει, αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή, θα υπάρξει πιθανότατα μια υποτίμηση του νομίσματος της τάξης του 50%, για αυτό και υπογραμμίζει ότι το σενάριο της χρεοκοπίας πρέπει να αποφευχθεί.

Από την πλευρά του ο Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως θεωρεί αναπόφευκτη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ