Βαρουφάκης:«Είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου»

Βαρουφάκης:«Είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου»
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στον Απρίλιο, εμφανίστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε σημερινή συνέντευξη του στο Bloomberg.

«Είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται ένας συμβιβασμός, δίχως όμως αυτό να σημαίνει μια άτακτη υποχώρηση.

«Δεν θα ταιριάζαμε για το σκοπό αυτό (σσ. την επίτευξη συμφωνίας) εάν δεν ήμασταν έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ συγκεκριμένος ως προς αυτό: είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα» («we are ready to compromise, but not to be compromised»).

Ερωτώμενος κατά πόσο η ελληνική πλευρά εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, απάντησε πως έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία εμπιστοσύνης και πως «ο δεσμός της εμπιστοσύνης έχει ενισχυθεί σημαντικά».

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στην αναμόρφωση του κράτους, της οικονομίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πολυετούς ύφεσης.

Επιπλέον, ο ίδιος αναγνώρισε τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:

- Την προτεραιότητα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα «θεραπεύουν» τα προβλήματα της κοινωνικής οικονομίας.

- Την επίλυση των αρνητικών επιπτώσεων της καταστροφικής 5ετης ύφεσης.

- «Μια λύση μακροχρόνια, ενός βιώσιμο δημοσιονομικού σχεδίου που περιλαμβάνει τρία στοιχεία»: Τη διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων - με τη βοήθεια υπερεθνικών οργάνων σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – αλλά και τον εξορθολογισμό του ελληνικού χρέους.

Αξιολόγηση