Στα 101,03 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το ΝΑΤ

Στα 101,03 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το ΝΑΤ
Στα 101,03 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) το τελευταίο έτος σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Τα στοιχεία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, οι οποίοι είχαν καταθέσει Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφωνκαι ζητούσαν να ενημερωθούν ποιες είναι οι ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές εφοπλιστών και ναυτιλιακών εταιρειών και ποιες οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές προς το ΝΑΤ.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται:

«Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΝΑΤ που έχουν αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου προκύπτει ότι:

- Από πλοία εσωτερικού το ποσό οφειλής είναι 35.898.484,79 ευρώ

- Από τα ποντοπόρα πλοία το ποσό οφειλής είναι 17.935.365,75 ευρώ

- Από το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και οχημάτων το ποσό οφειλής είναι 47.490.999,82 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ: 101.324.850,36 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω βεβαιωθέντα ποσά αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους σε πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατικών Οχημάτων) προς του 2011 οπότε και καταργήθηκε».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ποντοπόρα πλοία, τα βεβαιωθέντα ποσά αφορούν κυρίως σε οφειλές εταιρείας κρουαζιερόπλοιων (που εκκρεμούν δικαστικά) και όχι σε οφειλές της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Γίνεται επίσης γνωστό ότι στις παραπάνω οφειλές συμπεριλαμβάνονται οι αναλογούσες εισφορές προς το ΝΑΤ, το ΚΑΑΝ (Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών), το ΤΠΕΝ (Ταμείο Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού) και το ΚΕΑΝ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών).

Τέλος σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ποσά είναι τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθότι είναι σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών με το ΝΑΤ και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (εφάπαξ ή δυνάμει ρυθμίσεων), για τις οποίες το Ταμείο ενημερώνεται σταδιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ