Η έκδοση παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα ξάνα στο προσκήνιο

Η έκδοση παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα ξάνα στο προσκήνιο
Το παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα επανέρχεται το προσκήνιο όσο μένουν σε εκκρεμότητα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο των 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη, θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους την στην ευρωζώνη, ανοίγοντας την πόρτα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Το «Grexit» είναι ένας συνοπτικός όρος για μια διαδικασία που μπορεί να μην είναι καθόλου γρήγορη και ξεκάθαρη.

«Ακούγονται πολλές εύκολες κουβέντες, αλλά δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και δεν φαίνεται πως θέλουν να προχωρήσουν σε οικειοθελή έξοδο» υποστηρίζει ο Benedict James, στέλεχος στην νομική εταιρεία Linklaters.

Ένα πιθανό σενάριο κατά την εφημερίδα είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ ευρισκόμενη ταυτόχρονα σε μια γκρίζα ζώνη που θα δοκιμάσει τις αντοχές των κανονισμών του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση θα επέβαλλε κεφαλαιακούς περιορισμούς για να αποτρέψει την εκροή καταθέσεων και θα εξέδιδε υποσχετικούς τίτλους (IOUs) στους πιστωτές και στους δημοσίους υπαλλήλους για να καλύψει την δημοσιονομική τρύπα.

Μια επιλογή είναι η εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικής φυγής καταθέσεων και να αναχαιτιστεί η έξοδος χρημάτων από την χώρα.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Ελλάδα σύντομα μπορεί να πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα στην τήρηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς τους διεθνείς πιστωτές και την πληρωμή προμηθευτών και συνταξιούχων.

«Η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο αυτήν την στιγμή πρέπει να είναι αυτή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών», υποστηρίζει ο Reinhard Cluse, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί, επί της αρχής, να αποφασίσει σε ποιες πληρωμές θα δώσει προτεραιότητα.

«Ένα κράτος είναι κυρίαρχο γιατί μπορεί να αποφασίσει ποιον θα πληρώσει πρώτο» σημειώνει ο Guntram Wolf, επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης, Bruegel. «Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι πλήρως κυρίαρχο κράτος, επειδή η ΕΚΤ έχει λόγο στο τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση» προσθέτει.

«Οποιαδήποτε χαμένη αποπληρωμή από το κράτος θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των εκροών. Αναπόφευκτα, αυτό θα προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων» εκτιμάει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, οικονομολόγος στην Bank of America Merrill Lynch. «H κυβέρνηση θα αναγκαστεί τότε να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να κηρύξει τραπεζική αργία».

Μια λύση - κατά την εφημερίδα - είναι να συνεχίσει να πληρώνει την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εκδίδοντας παράλληλα υποσχετικούς τίτλους (IOUs) για την κάλυψη των εγχώριων υποχρεώσεων. «Οι υποσχετικοί τίτλοι δεν συνιστούν έξοδο» λέει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, προσθέτοντας πως η Καλιφόρνια εξέδωσε υποσχετικούς τίτλους κατά την διάρκεια της δικής της οικονομικής κρίσης το 2009 χωρίς να εγκαταλείψει το δολάριο.

«Μπορείτε να φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο αυτό κρατάει για κάποιο διάστημα» υποστηρίζει ο κ. Nielsen. «Οι υποσχετικοί τίτλοι θα ανταλλάσσονται στο δρόμο για 10 σεντς το ευρώ, οι άνθρωποι θα έχουν σταματήσει να εργάζονται, αλλά η κυβέρνηση δεν θα εκδίδει νέο χρήμα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χάους. Στο τέλος όλα αποτελούν πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ