Reuters για ελληνική κυβέρνηση:«Στο τέλος δεν ξέρεις ποιος παίρνει τις αποφάσεις»

Reuters για ελληνική κυβέρνηση:«Στο τέλος δεν ξέρεις ποιος παίρνει τις αποφάσεις»
Οι αντιφατικές δηλώσεις σε ζητήματα όπως η πώληση του λιμανιού του Πειραιά έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους εταίρους σχετικά με τις επίσημες θέσεις της Ελλάδας. Η «κακοφωνία» στις διαπραγματεύσεις και τα σενάρια για κόντρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η σύγχυση που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πιο καθαρά στις αμφιταλαντεύσεις όσον αφορά την πώληση του ΟΛΠ ΟΛΠ +0,37%, υποστηρίζει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Στην αρχή ήταν προς πώληση, στη συνέχεια η συμφωνία εγκαταλείφθηκε, μετά επέστρεψε στο προσκήνιο και τώρα προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε σύμπραξη με το δημόσιο.

Η πρώτη διακήρυξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η πώληση του λιμανιού έχει ακυρωθεί. Λίγες εβδομάδες αργότερα ωστόσο φάνηκε να αλλάζει στάση, με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη να ανακοινώνει μετά το ταξίδι του στην Κίνα πως η συμφωνία θα προχωρήσει.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση πως η πώληση έχει παγώσει και ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία με συμμετοχή και του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το Reuters, αποτελεί πραγματικό αίνιγμα αν τελικά το λιμάνι διατίθεται σε ιδιώτες επενδυτές. Όπως τονίζεται, δεν είναι βέβαιο ακόμα και αν το γνωρίζει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένων των τόσων αντιφατικών δηλώσεων.

Τα μηνύματα είναι εξίσου αντιφατικά και στις συζητήσεις με τους ξένους πιστωτές, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο. «Είναι όσο κακόφωνη φαίνεται» δήλωσε ο διπλωμάτης.

Τα μπρός-πίσω σε θέματα όπως το λιμάνι του Πειραιά έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη με τους ξένους δανειστές και έχουν δημιουργήσει σύγχυση ως προς το ποιος έχει τον έλεγχο.

Μια πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι οι ξένοι διαπραγματευτές είναι αντιμέτωποι με ένα χάος, γιατί χαμηλόβαθμα στελέχη τους λένε πως δεν έχουν την αρμοδιότητα να μιλήσουν για χάραξη πολιτικής ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη μιλάνε για γενικότητες.

«Στο τέλος δεν ξέρεις ποιος παίρνει τις αποφάσεις» επισήμανε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, η παρουσία δύο διαφορετικών διαπραγματευτών στις συζητήσεις με τους δανειστές, του Γιώργου Χουλιαράκη και του Νίκου Θεοχαράκη, έχει δημιουργήσει σενάρια για κόντρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ