Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί μη πληρωμής και αποχώρησης ΔΝΤ του Spiegel

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί μη πληρωμής και αποχώρησης ΔΝΤ του Spiegel
Την δική του απάντηση στις πληροφορίες που ήθελαν ελεγκτές του ΔΝΤ να αποχώρησαν από την Αθήνα βλέποντας ότι οι συζητήσεις καθυστερούν και πρόκειται να επιστρέψουν μετά το Πάσχα, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδοντας ουσιαστικά το περιοδικό Spiegel. Διαψεύδει παράλληλα ότι ο ΓΓΔΠ κος Θεοχαράκης χαρακτήρισε «εντελώς ανίκανα» τα στελέχη των δανειστών.

«Το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως υποστηρίζει «ο κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται (σ.σ. τελείως ανίκανοι). Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills).

Σχετικά με την αναφορά στην 9η Απριλίου, το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters. Όσο για τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, θυμίζουμε ότι υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες».

Το Spiegel γράφει ότι η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές διακόπτεται μέχρι τα μέσα Απριλίου. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες με την Αθήνα αποβαίνουν άκαρπες, κι έτσι ανακαλεί προς το παρόν τους υπαλλήλους του.

Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, οφείλεται στην ενόχληση του Ταμείου για τη διαρκή άρνηση της Αθήνας να κάνει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ καλεί τους ελεγκτές του πίσω για τον εορτασμό του (Καθολικού) Πάσχα, γράφει το δημοσίευμα. Η αντίδραση της Αθήνας ήταν να διαμηνύσει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν, για τον ίδιο λόγο, μετά το Ορθόδοξο Πάσχα. Κι έτσι οι συνομιλίες θα αρχίσουν πάλι από τα μέσα Απριλίου.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ δήλωσαν σε τηλεδιάσκεψη των αντιπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Τετάρτη ότι από την ώρα που άλλαξε η κυβέρνηση στην Αθήνα έχουν καταφέρει να διαπραγματευτούν σοβαρά μόνο τέσσερις μέρες. Ο Γ.Γ. του ελληνικού υπουργείου, Νίκος Θεοχαράκης, ανταπάντησε ότι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι υπάλληλοι της τρόικας είναι «τελείως ανίκανοι», αναφέρει το Spiegel.

Ο Γ.Γ. επιβεβαίωσε επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις δηλώσεις του κ. Βούτση, ότι δηλαδή στις 9 Απριλίου μπορεί να μην καταστεί δυνατό να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SPIEGEL ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ