Economist:«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κρύψει κάτω από τα στρώματά τους 10 δισ. ευρώ»

Economist:«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κρύψει κάτω από τα στρώματά τους 10 δισ. ευρώ»
Μπορεί οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών που θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία της Ελλάδας να έδωσε ανάσες όμως δεν λύνει τα βαθύτερα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, επισημαίνει ο Economist.

Η ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ικανοποίησε πολλούς Έλληνες, ενώ λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών είχαν υποβληθεί πάνω από 100.000 αιτήματα και πάνω από 50 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν στον κρατικό μηχανισμό τις πρώτες 24 ώρες εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η ευφορία που επικράτησε στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο, λόγω της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει ήδη περιοριστεί και ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο στην ορμητική και άπειρη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει μέρος των 7,2 δισ. ευρώ από το δάνειο διάσωσης που χρειάζεται η χώρα για να μην καταρρεύσει, ενώ την ίδια ώρα διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Κορυφαίος τραπεζίτης εκτιμά, μιλώντας στον Economist, ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κρύψει κάτω από τα στρώματά τους 10 δισ. ευρώ από τότε που ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου το 2013 και να αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, άλλα 15 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Πολλοί Έλληνες θαυμάζουν τη σκληρή στάση που τήρησε ο κ. Τσίπρας έναντι των δανειστών μετά την εκλογή του, παρότι δεν είναι βέβαιοι ότι αυτό θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και καθώς ο κόσμος θα αρχίσει να ανησυχεί για τους απλήρωτους μισθούς και τα άδεια ΑΤΜs, η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο, καταλήγει ο Economist.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ