Βερολίνο:«Δεν έχουμε λάβει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων η οποία πρέπει να προσδιορίζεται επαρκώς»

Βερολίνο:«Δεν έχουμε λάβει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων η οποία πρέπει να προσδιορίζεται επαρκώς»
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ στο σημερινό press briefing.

Η κ. Κοτέ τόνισε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα».

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς» και να είναι κοστολογημένες αυτή τη φορά.

Κατά την ίδια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν όταν παρουσιαστούν τα έγγραφα με τις προτάσεις, όμως αυτό δεν θα συμβεί ακόμα, ενώ πρόσθεσε πως θα αυτά θα πρέπει να γίνουν «βήμα-βήμα».

Την ίδια ώρα ξένες εφημερίδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα. Οι Financial Times γράφουν σήμερα ότι λίγο πριν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για την τετράμηνη παράταση τον Φεβρουάριο ήταν προ των πυλών ένα bank run, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύγκλιση απόψεων.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Peter Spiegel, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και υπό τον φόβο του αδιεξόδου οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά απέσυραν 7,6 δισ. ευρώ από τις τράπεζες αφήνοντας μόλις 140,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Αν και οι εκροές καταθέσεων ήταν μικρότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αθήνα βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα καταστροφικό bank run αφού και τους δύο μήνες οι απόσυρση κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 (15,9 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπό τον φόβο του Grexit, "τις ημέρες πριν τη συμφωνία παράτασης περίπου 800 εκατ. ευρώ έφευγαν κάθε μέρα από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με αξιωματούχους" τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η κατάσταση των τραπεζών γινόταν ιδιαίτερα επιτακτική κι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος καταλύτης πίσω από την συμφωνία»δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αν και οι εκροές καταθέσεων περιορίστηκαν τις επόμενες εβδομάδες, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκροές έχουν αυξηθεί ξανά πρόσφατα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών που επικαλούνται οι FT, την προηγούμενη εβδομάδα οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ την ημέρα.

«Χωρίς μια γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους η Αθήνα μπορεί να μην έχει τα χρήματα να πληρώσει 1,7 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα ούτε και να αποπληρώσει 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου» προβλέπουν οι FT, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται εδώ και καιρό ότι ένα bank run θα είναι αυτό που θα σπρώξει την Ελλάδα σε ένα "ατύχημα" και μια έξοδο από το ευρώ.

Εάν οι εκροές καταθέσεων επεκταθούν τότε οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν μη αξιόχρεες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να σταματήσει την παροχή έκτακτου δανεισμού από τον ELA. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μοναδικός τρόπος για να επανεκκινηθεί το τραπεζικό σύστημα είναι η Ελλάδα να τυπώσει το δικό της νόμισμα" καταλήγει το δημοσίευμα.

Το οξύ πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας επισημαίνει και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζοντας πως «στην Αθήνα τα χρήματα τελειώνουν. Και οι τράπεζες επιβιώνουν μόνο επειδή τους το επιτρέπει η ΕΚΤ. Πρόκειται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει σύντομα;», διερωτάται η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα επαρκούν για δύο εβδομάδες - μέχρι τις οκτώ Απριλίου. «Ήδη μια μέρα αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές τράπεζες πλήττονται από την εκροή κεφαλαίων ύψους δισεκατομμυρίων».

Στη δραστική απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται και σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel. Επικαλούμενο νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Spiegel σημειώνει: «Μαζική έφοδος στις τράπεζες της Ελλάδας: νέα στοιχεία καταδεικνύουν πόσα χρήματα αποσύρθηκαν πριν από την παράταση του προγράμματος στήριξης το Φεβρουάριο. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 7,5 δισ. ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ