Times:«Ο Τσίπρας πυροδότησε μια πολιτική κρίση που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη»

Times:«Ο Τσίπρας πυροδότησε μια πολιτική κρίση που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη»
Οι Times επισημαίνουν ότι οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν η Ελλάδα έχει μια πιθανότητα να παραμείνει τελικά στην Ευρωζώνη.

Ο γνωστός αρθρογράφος Simon Nixon, με άρθρο του στουςTimes, χαρακτηρίζει τους προηγούμενους δυο μήνες "χαμένους" και σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να πείστηκε τελικά ότι η αναζήτηση "λευκών επιταγών" από τους εταίρους είναι πλέον μάταιη.

Εξάλλου, σημειώνει ο Nixon, η Γερμανίδα Καγκελάριος φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα λάβει καμιά βοήθεια εκτός κι αν συμμορφωθεί με τους όρους που της έχουν τεθεί – ο πιο σημαντικός εκ των οποίων είναι να επανακτήσει την ικανότητα να αυτοχρηματοδοτείται στις διεθνείς αγορές.

Και ο Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να δουλέψει με μόνιμους δανειστές και μόνιμους οφειλέτες. Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα μόνιμης μεταφοράς κεφαλαίων. Η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Ο Τσίπρας λέει ότι το πρόγραμμα απέτυχε. Όμως, σημειώνει ο Nixon, στόχος του προγράμματος δεν ήταν να εγγυηθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής στους Έλληνες. Ήταν να επανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβασή της στις αγορές. Σε αυτή τη βάση το πρόγραμμα πέτυχε, αφού η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε πέρυσι να εκδώσει ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν μετοχές, έκαναν δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου.

Με την πρόσβαση στις αγορές ήρθε και η ανάκαμψη, μέχρι που ο κ. Τσίπρας πυροδότησε μια πολιτική κρίση που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη, σημειώνει ο Nixon. Η Ελλάδα είχε προβλεφθεί πως θα γίνει μια από τις ταχλυτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη φέτος και η ανεργία είχε αρχίσει να πέφτει.
Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε πως αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παράξει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πείσουν τα άλλα κράτη – μέλη ότι θέλει σοβαρά να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και έτσι να απελευθερώσει κεφάλαια από το πακέτο βοήθειας. Κι έχει μόλις λίγες ημέρες να το κάνει αυτό.

Η κυβέρνησή του, συνεχίζει το άρθρο ξεμένει από λεφτά στις 9 Απριλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρώσει 420 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα γεγονότα μπορεί να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας...

Η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και άλλες υποχρεώσεις της, κάτι που θα αποβεί καταστροφικό για το κλίμα εμπιστοσύνης και κατ' επέκταση για την οικονομία της χώρας. Αν οι Έλληνες ξαναρχίσουν να αδειάζουν τους λογαριασμούς τους, η ΕΚΤ πιθανότατα θα αρνηθούν να προμηθευθούν με ευρώ και θα αναγκάσουν την Αθήνα να προχωρήσει σε κεφαλαιακούς ελέγχους.

Η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να εκδίδει ακόμα και υποσχετικές πληρωμής, να εισαγάγει παράλληλο νόμισμα, ενώ και η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Τόσο οι πιστωτές όσο και η ΕΚΤ έχουν πει επανειλημμένως ότι αν η Αθήνα δείξει σοβαρότητα προθέσεων ως προς τις μεταρρυθμίσεις, τότε το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει, ενώ και η Κομισιόν θα παρέχει τεχνική και νομική στήριξη που θα βοηθήσει την Αθήνα να ξεκλειδώσει τα 2 δισ. ευρώ της δόσης.

Η πρόκληση πάντως για τον κ. Τσίπρα, καταλήγει ο Nixon, πάει πιο πέρα από το να καταφέρει να πείσει απλώς την Ευρωζώνη να κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια για λίγο παραπάνω. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να παραμείνει εξαρτημένη από τα δάνεια της ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα, καταφεύγοντας σε τρίτο πακέτο μόλις εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα. Κι ακόμα κι αν η Αθήνα δεν χρειαστεί πρόσβαση στις αγορές για την ίδια την κυβέρνηση, θα τη χρειαστεί για τις ελληνικές τράπεζες που θα χρειαστούν μάλλον [παραπάνω κεφάλαια αργότερα μέσα στο έτος ώστε να καλύψουν τις τρύπες που προκλήθηκαν από την τρέχουσα κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ