Σχέδιο "δηλώστε, πληρώστε και σώστε" επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο "δηλώστε, πληρώστε και σώστε" επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Σχέδιο τύπου "δηλώστε, πληρώστε και σώστε" επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα με τον λιγότερο επώδυνο για τους φορολογούμενους τρόπο. Το σχέδιο, βασίζεται στη λογική να επιτραπεί στους φορολογούμενους να εμφανίσουν... ξεχασμένα εισοδήματα είτε αυτά είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες, είτε όχι και να προστατευτούν από τις κατασχέσεις σε περίπτωση που εντοπιστούν από τον φορολογικό έλεγχο. Το... συγχωροχάρτι, θα δίδεται φυσικά έναντι ανταλλάγματος. 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εξετάζεται η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας έτσι ώστε όσοι θέλουν θα μπορούν να δηλώσουν στην εφορία ποσά που δεν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί. Οπως είπε, θα θεσπιστεί ένα ενιαίος συντελεστής (χωρίς να αναφέρει το ποσοστό) για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους.

Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα, αλλά και γι’ αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλώς να τα δηλώσουν στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η αμνήστευση κεφαλαίων δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα.

Το 2004, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης έφερε στη Βουλή σχέδιο, το οποίο έγινε νόμος του κράτους και προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (Ν. 3259/2004, άρθρο 38). Ο συντελεστής φορολόγησης των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων είχε ορισθεί σε 3% υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια αυτά θα επιστρέψουν έως τον Φεβρουάριο του 2005. Λόγω του μικρού ενδιαφέροντος η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι τις 4 Ιουνίου 2005.

Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο ανήλθαν σε 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα επέστρεψαν συνολικά 625 εκατ. ευρώ. Η κ. Βαλαβάνη προέτρεψε τους φορολογούμενους να διακρατούν τις αποδείξεις μέχρι την κατάθεση του νέου νόμου για τη φορολογία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράβευσής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ