Αύριο στο EuroWorking Group το αίτημα για επιστροφή 1,2 δις ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΚΤ

Αύριο στο EuroWorking Group το αίτημα για επιστροφή 1,2 δις ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΚΤ
Αύριο ,στη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, θα εξετασθεί το αίτημα για επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.

Εάν το Euroworking Group καταθέσει θετική εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει και ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΧΣ και μετά θα ακολουθήσει η εκταμίευση του παραπάνω ποσού.

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε μετά την επιστολή που απέστειλε προς το EFSF αλλά και τον επικεφαλής του Euro Working Group ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ζητούσε την κατεπείγουσα εξέταση της αποδέσμευσης 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων (Bloomberg, MNI, Reuters), τα κεφάλαια αυτά εκ παραδρομής είχαν επιστραφεί στον EFSF από το ελληνικό ΤΧΣ.

Στην αρχή της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ είχε χρησιμοποιήσει τα μετρητά (1,2 δισ. ευρώ από τα 1,5 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια τα ομόλογα του EFSF. Οπότε τα ομόλογα που έπρεπε να επιστραφούν θα μπορούσαν να είναι λιγότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, μέχρι και την ώρα αυτή, καμία επίσημη τοποθέτηση ή επιβεβαίωση δεν έχει υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών, για όσα διαρρέονται από το εξωτερικό για την διεκδίκηση των 1,2 δισ. από τον EFSF και του "λάθους" στην καταβολή του.

Τι θα συζητηθεί στο Euro Working Group

Σύμφωνα με πληροφορίες στο αυριανό Euro Working Group θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η Αθήνα προσβλέπει σε εκταμίευση έως 3,1 δισ. χωρίς αξιολόγηση, αν και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έλεγαν πως δύσκολα θα γίνονταν δεκτό τέτοιο μέτρο, χωρίς συμφωνία σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως π.χ. αυξήσεις σε συντελεστή ΦΠΑ η ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει μόλις δύο μέρες από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, γεγονός που δείχνει ίσως πόσο καταλυτική ήταν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα πάντως με τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, η λίστα των μεταρρυθμίσεων συζητήθηκε μόνο σε γενικό πλαίσιο με την Α. Μέρκελ, η οποία παρέπεμψε την Ελλάδα στο Eurogroup.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε, σήμερα, ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, για την εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι συζητήσεις επί των πολιτικών πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ενώ οι τεχνικές συζητήσεις για τη συλλογή δεδομένων διεξάγονται στην Αθήνα.

Ερωτηθείσα αν θα συγκληθεί σύντομα η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) και στη συνέχεια το Eurogroup, η Μ. Αντρέεβα δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν είναι το αρμόδιο όργανο που συγκαλεί αυτές τις συναντήσεις.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ τελούν εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ο ίδιος αξιωματούχος, άφησε να εννοηθεί ότι πριν να συμβεί αυτό, δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Εurogroup Working Group για την Ελλάδα. «Χωρίς την εξειδικευμένη λίστα, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε οποιαδήποτε απόφαση» ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο κατάλογος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων αναμενόταν να κατατεθεί προς αξιολόγηση έως την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα ταμειακά αποθέματα της χώρας λιγοστεύουν δραματικά, όμως, πριν κατατεθεί θα πρέπει να περάσει από την εξονυχιστική αξιολόγηση των θεσμών.

Η Ελλάδα προσβλέπει άμεσα στην καταβολή (ή άλλη αξιοποίηση για κάλυψη των αναγκών ρευστότητος) των 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στην είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, που περιλαμβάνονταν στο πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας, ήδη και πριν τις εκλογές, για να αποφύγει το ενδεχόμενο να στερέψουν τα κρατικά ταμεία από χρήματα όταν τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντληθούν. Εκτός από τα 3,1 δισ. όμως, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα ήταν εφικτό να δοθούν στη χώρα μας και άλλα 1,8 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο, αλλά αυτό εξαρτάται και πάλι από την θετική αξιολόγηση από τους τρεις Θεσμούς και τον EFSF.

Ενα θετικό σήμα για την πιθανή εκταμίευση μέρους της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έδωσε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών μέσα στην εβδομάδα και προανήγγειλε ότι αυτό το deal θα αποτελέσει ικανή και αναγκαία συνθήκη για την παροχή μέρους της υπολειπόμενης βοήθειας από την Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα επιτευχθεί νέα συμφωνία, η οποία θα είναι αρκετή για την εκταμίευση της πιο επείγουσας χρηματοδότησης», είπε κ. Σουλτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ