«Γκουρού» των επενδύσεων: 50%-50% οι πιθανότητες για Grexit

«Γκουρού» των επενδύσεων: 50%-50% οι πιθανότητες για Grexit
50-50 βλέπει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο γνωστός δισεκατομμυριούχος και γκουρού των επενδύσεων, Τζορτζ Σόρος.

Μιλώντας στο Bloomberg, επισημαίνει πως «είναι πλέον ένα 'lose-lose game' (παχνίδι ήττας και για τους δύο) και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια μεσοβέζικη λύση», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα είναι μια ανοικτή πληγή εδώ και καιρό, η οποία έτυχε λάθος αντιμετώπισης από την αρχή από όλες τις πλευρές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των θεσμών που βοηθούν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση, οδηγώντας τη χώρα σε έξοδο από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι μια μακρά, φοβερή μάστιγα και όλες οι πλευρές, από την αρχή, την κακομεταχειρίστηκαν».

«Μπορείς να το αναβάλεις επ' αόριστον», καταβάλλοντας τόκους χωρίς να διαγράφεται το χρέος, σημείωσε. «Όμως στο μεταξύ δεν θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα διότι η Ελλάδα πάει στράφι». «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο καμπής και μπορώ να δω και τις δυο πιθανότητες», ανέφερε.

Ο Σόρος μίλησε και για τα δύο κυρίαρχα ζητήματα, στην παρούσα φάση, για την παγκόσμια οικονομία. Το πρώτο είναι η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, σε μια εποχή που η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και τη δημιουργία διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

«Χωρίς εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια η ''νέα Ουκρανία'' πιθανότατα θα επιδεινωθεί σταδιακά και θα γίνει σαν την παλιά Ουκρανία, με τους ολιγάρχες να επιστρέφουν και να διεκδικούν την εξουσία. Αυτή η μάχη, στην πραγματικότητα, έχει ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα».

Αξιολόγηση