ΕΕ: Ναι στις μεταρρυθμίσεις «made in Greece»! Ιδιωτικοποιήσεις και ασφαλιστικό παραμένουν στο τραπέζι

ΕΕ: Ναι στις μεταρρυθμίσεις «made in Greece»! Ιδιωτικοποιήσεις και ασφαλιστικό παραμένουν στο τραπέζι
Μπορεί η κυβερνηση της Ελλάδας να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, όμως αγκάθι στην διαπραγμάτευση παραμένουν το συνταξιοδοτικό και οι ιδιωτικοποιήσεις, υποστήριξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η νέα αριστερή κυβέρνηση και οι δανειστές από την Ευρωζώνη, συμφώνησαν την προηγούμενη βδομάδα, η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μια λίστα με δικές τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να πετυχαίνουν ίδια δημοσιονομικά αποτελέσματα με εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα "προαπαιτούμενα" που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι επιτυγχάνουν αποτελέσματα ισοδύναμα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα συνεχιστεί.

Το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια μακροσκελής λίστα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθύμισαν οι αξιωματούχοι.

«Χρειάζεται να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να ληφθούν — είτε πρέπει να εγκαταλειφθούν, ή πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν €4 δισεκ. μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ακόμη ένα σημείο τριβής: η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θέλει να συνδεθούν οι απολαβές με το μέγεθος των εισφορών.

Βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς. Αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων για πολλούς Έλληνες.

Ακόμη, οι πιστωτές θέλουν να αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, ιδίως να απαλειφθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό θα έπληττε σκληρά τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, καθώς και την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο μηχανισμός είσπραξης των φορολογικών εισφορών πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εκτελεστεί πράγματι ο προϋπολογισμός.

«Δεν βλέπω πώς τα ελληνικά δημοσιονομικά θα μπουν σε τάξη εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν σημαντικά τα συστήματα είσπραξης φορολογικών εισφορών», επισήμανε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Τα πράγματα δυσκολεύει η χρονική πίεση για την Ελλάδα.

«Έχουν μία εβδομάδα, δύο στην καλύτερη περίπτωση” για να επιτύχουν μια συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις και την προώθησή τους.
Ωστόσο μπορεί να υπάρξει “ευελιξία”, σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί “να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα».

Ωστόσο μπορεί να υπάρξει «ευελιξία», σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί «να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα», επισημαίνει καταλήγοντας το κείμενο του Reuters.

Clipboard01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ