Κομισιόν: Παράνομα τα φορολογικά οφέλη που δόθηκαν στην Cosco

Κομισιόν: Παράνομα τα φορολογικά οφέλη που δόθηκαν στην Cosco
Στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπήκε η «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Α.Ε.» και η μητρική της εταιρεία Cosco ζητώντας να επιστραφούν χρήματα που προέκυψαν μέσα από φοροελαφρύνσεις των εταιριών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη στη Κίνα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά όπου θα έχουν, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης και υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco.

Στην ανακοίνωση της η Ε.Ε. σημειώνει πως «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (PCT) και της μητρικής της εταιρίας Cosco Pacific Limited (Cosco) παρείχαν στους δικαιούχους αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φορολογικές απαλλαγές και η Ε.Ε. ζητά άμεσα «οι εταιρίες να επιστρέψουν τα πλεονεκτήματα που έλαβαν στο ελληνικό κράτος» ενώ ζητείται παράλληλα από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα προς την ΣΕΠ Α.Ε.

Κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόφαση. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σημείωσε, ότι η ίδια η Κομισιόν δίνοντας το φθινόπωρο του 2014 το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του φιλικού διακανονισμού μεταξύ του κινεζικού ομίλου και του ΟΛΠ (για την επέκταση της δυτικής Προβλήτας ΙΙ) έδειξε να κλείνει οριστικά αυτή την εκκρεμότητα.

Αξιολόγηση