Πού θα πάνε τα 2 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ

Πού θα πάνε τα 2 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ
Ένα πλέγμα δράσεων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους, πρόνοιες για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας καθώς και δράσεις στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα 2 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ.

Το πακέτο Γιούνκερ που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων μέσα στη φετινή χρονιά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν αναγνώρισε πως «υπάρχει θέμα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα», προσθέτοντας μάλιστα πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει επιπλέον βοήθεια στη χώρα για αυτό».

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, με δεδομένο πως η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και δεν είναι τυχαίο πως ήταν ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το Έθνος, προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη των νέων που δεν βρίσκουν δουλειά, των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο και των μακροχρόνια ανέργων. Εμφαση δίνεται στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που στη χώρα μας παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ. Ολοκληρωμένο πακέτο θα υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Νέες θέσεις εργασίας

Παράλληλα η «απελευθέρωση» 2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέα πεδία, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Ενα σημαντικό «κομμάτι» από το πακέτο Γιούνκερ θα κατευθυνθεί για τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ. Σημειώνεται πως στον νόμο που πέρασε από τη Βουλή προβλέπεται παροχή επιδόματος στέγασης, σίτισης και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ με τα νέα κονδύλια αναμένεται επέκταση του πλέγματος προστασίας.

Στο «μέτωπο» της καταπολέμησης της ανεργίας το βάρος θα πέσει στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, ενώ θα υπάρξει επανασχεδιασμός των προγραμμάτων για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου -που την προηγούμενη εβδομάδα είχε σειρά επαφών στις Βρυξέλλες- προχωρά στη «χάραξη» μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την απασχόληση.

Ο επανασχεδιασμός των δράσεων έχει ήδη ξεκινήσει και προωθούνται διορθώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο. Ηδη έγιναν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία και μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την απασχόληση 32.000 ανέργων σε δήμους.

Από την αρχή θα σχεδιαστούν οι δράσεις για την κατάρτιση, με στόχο να υπάρξει στενότερη σύνδεση με την απασχόληση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των κονδυλίων.

Υπήρχαν περιπτώσεις που για κάθε 100 ευρώ της χρηματοδότησης των προγραμμάτων, τα 75 ευρώ πήγαιναν ως αμοιβή στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και μόνο τα 25 ευρώ στον επιδοτούμενο άνεργο.

Κοινωνική οικονομία

Στην αμέσως επόμενη φάση, όπως αναφέρει το Έθνος, θα δοθεί βάρος στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας με τη δημιουργία ενός ολόκληρου πλέγματος υποστήριξης των ανέργων που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δικαιούνται επιδότηση αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς θα αναπτύξουν την επιχείρησή τους (π.χ. πώς θα προωθήσουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό).

Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο με τα υπουργεία Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συνεργασία και με τους φορείς.

Παράλληλα θα συνεχιστούν και θα βελτιωθούν επιδοτούμενα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων από το «πακέτο Γιούνκερ» θα κατευθυνθεί σε ανάλογες δράσεις με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (με την επιδότηση να συνδέεται πάντως και με τη διατήρηση του προσωπικού για συγκεκριμένο διάστημα).

Για την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

Σε δηλώσεις του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε την Παρασκευή πως τα κονδύλια «θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ σημείωσε πως στα συγχρηματοδοτούμενα έργα το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής αναλογεί στο 5%.

Οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας

Σε αυτήν τη φάση ο σχεδιασμός του υπουργείου για τα επιδοτούμενα προγράμματα έχει ως εξής:

1. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Τις επόμενες ημέρες θα βγει η προκήρυξη για 32.000 θέσεις σε δήμους, αφού προηγήθηκε ένα «λίφτινγκ» σε συγκεκριμένες παραμέτρους του προγράμματος. Το καθαρό ποσό που θα λαμβάνουν οι άνεργοι διαμορφώνεται στα 495,25 ευρώ τον μήνα για ωφελούμενους άνω των 25 ετών και στα 431,75 για νέους κάτω των 25 ετών.

Προτεραιότητα δίνεται σε μακροχρόνια ανέργους, σε άτομα που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση των ανέργων που έχουν προστατευόμενο μέλος ΑΜΕΑ.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το υπουργείο προχώρησε στην επικαιροποίηση της κατανομής των θέσεων εργασίας αυστηρά με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο και στη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων.

2. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Θα επανασχεδιαστούν, ώστε να διασφαλιστεί πως συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου, «δεν μπορεί να κάνουμε κατάρτιση για την κατάρτιση».

Στις πρώτες παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι και η ανακατανομή των πόρων, ώστε μεγαλύτερα ποσά να πηγαίνουν στους ανέργους.

3. Πρόγραμμα επιδότησης 7.000 ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.Είναι μία από τις δράσεις που έχουν βρεθεί στο «μικροσκόπιο» και θα υπάρξουν τροποποιήσεις πριν αρχίσει η υλοποίηση.

Πηγές του υπουργείου τόνιζαν πως «δεν υπάρχει αντιστοίχιση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξουν αλλαγές». Διαβεβαίωναν πάντως πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους συμμετέχοντες ανέργους, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν στα πεδία απασχόλησης.

4. Επιταγή εισόδου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Τα σχετικά προγράμματα είναι σε φάση υλοποίησης και συνεχίζονται κανονικά. Οι συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα με θεωρητική κατάρτιση των ωφελουμένων, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και υπηρεσία συμβουλευτικής καθοδήγησης σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ