ΟΟΣΑ: Η δωροδοκία ξένων αξιωματούχων είναι ένα βασικό πρόβλημα της Ελλάδας

ΟΟΣΑ: Η δωροδοκία ξένων αξιωματούχων είναι ένα βασικό πρόβλημα της Ελλάδας
Αναφορά του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) θέτει ως βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η έκθεση του Οργανισμού αναγνωρίζει ότι έχει γίνει πρόοδος στο θέμα της διαφθοράς στο εσωτερικό, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει επειγόντως σκληρότερα μέτρα εναντίον της δωροδοκίας ξένων δημοσίων αξιωματούχων με στόχο να εξασφαλιστούν συμβάσεις στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο εσωτερικό, αλλά θα πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση δωροδοκιών στο εξωτερικό», γράφεται στην αναφορά.

Η προσοχή της κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς των εξαγωγών, των θαλάσσιων μεταφορών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καταγράφει η έκθεση. Πέρα όμως από αυτό, η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την πρόληψη, τη διερεύνηση και την ανακάλυψη τέτοιων υποθέσεων, καθώς, όπως σημειώνεται, οι περισσότερες καταγγελίες που οδήγησαν σε έρευνες τέτοιων περιστατικών δεν έχουν γίνει από ελληνικές αρχές.

Στην Ελλάδα διενεργούνται επί του παρόντος έρευνες για επτά υποθέσεις δωροδοκίας ξένων, που εμπλέκουν μεταξύ άλλων συμβάσεις για κατασκευές, λοταρίες και καπνά, όμως άλλες καταγγελίες δεν έχουν οδηγήσει σε έρευνες, λέει ο ΟΟΣΑ. Σε αυτές εντάσσεται και μία περίπτωση Έλληνα πολίτη που κατηγορείται ότι δωροδοκούσε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια εικονική επιχείρηση.

Είναι γνωστό ότι η φοροδιαφυγή παραμένει ενδημική στην Ελλάδα, ακόμα και μετά το πρόγραμμα βοήθειας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, καθώς καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει την επιρροή διαφόρων ομάδων συμφερόντων στην οικονομία. Η ερώτηση λοιπόν παραμένει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να χειριστεί περίπλοκες υποθέσεις σε θέματα οικονομίας και διαφθοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ