Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ενδεχόμενο Grexit: Τα τρία σενάρια

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ενδεχόμενο Grexit: Τα τρία σενάρια
H EKT ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα, το γερμανικό περιοδικό Manager Magazin.

Μάλιστα, η υπεύθυνη του τμήματος ανάλυσης κινδύνων της ΕΚΤ σημείωσε τις τρεις πιθανές εξελίξεις της κρίσης στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αυτές σε συναδέλφους της στην Bundesbank.

Τρία σενάρια έχουν ως εξής:

  • Graccident:Με βάση τη μέθοδο που ακολούθησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε περίπτωση Graccident, δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λόγω οικονομικού «ατυχήματος», το ελληνικό χρέος, το οποίο αποτιμάται στα 320 δις. ευρώ, θα χάσει το 5% της αρχικής του αξίας.Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα χάσει τον βηματισμό της και θα είναι ξαφνικά ανίκανη να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της είναι υψηλή σήμερα.Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα κριθεί αφερέγγυα από τους οίκους αξιολόγησης και θα σταματήσει η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
  • Grexit:Σε περίπτωση Grexit, δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, το χρέος θα χάσει την αξία του κατά 14%.
  • Ηaircut χωρίς Grexit:Το τρίτο και τελευταίο σενάριο προβλέπει haircut στο ελληνικό χρέος χωρίς έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με την αξία των ομολόγων να ενισχύεται κατά 25%. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την υπόθεση να υπάρξει «κούρεμα» χρέους της Ελλάδας χωρίς, όμως, η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.Σε αυτή την περίπτωση η αξία των ομολόγων μπόρεί να ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 25%.
Αξιολόγηση