Θετικά αποτιμούν τα δημόσια ταμεία τον ΕΝΦΙΑ

Θετικά αποτιμούν τα δημόσια ταμεία τον ΕΝΦΙΑ
Τα δημόσια ταμεία είχαν έσοδα ύψους 2,6 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ του 2014, με αποτέλεσμα να εκπληρωθεί ο στόχος που είχε τεθεί.

Τα αποτελέσματα απο τις εισπράξεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησιας Ακινήτων δίνουν ανάσα στο υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για την επίτευξη του στόχου των εσόδων του προυπολογισμού. Καθοριστικοί για την επίτευξη του στόχου ήταν οι δύο πρώτοι μήνες του έτους όπου, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου, οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και κατέβαλαν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

'Ετσι, τον Ιανουάριο από τον φόρο αυτόν εισπράχθηκαν 337 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο 316,9 εκατ. ευρώ. 'Εως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού σημαντική θα είναι η συμβολή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων που προβλέπει την εξόφλησή τους σε 100 δόσεις, με παράλληλη διαγραφή προσαυξήσεων.

Το νομοσχεδιο για τη ρύθμιση κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου ψηφισθεί άμεσα και να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για τους φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται οτι η πρώτη προθεσμία λήγει στις 27 Μαρτίου και προβλέπει ότι όσο ποσοστό από το αρχικό κεφάλαιο καταβάλλει ο οφειλέτης, άλλο τόσο ποσοστό απο τις προσαυξήσεις θα διαγραφεί.

Η δεύτερη προθεσμία λήγει στις 27 Απριλίου και προβλέπει ότι το ποσό καταβολής επί του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής θα διαγραφεί και απο τις προσαυξήσεις. Τέλος, έως το τέλος Μαίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στη ρύθμιση για την καταβολή τους σε 100 δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ