Λαφαζάνης: Όχι στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Λαφαζάνης: Όχι στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ακύρωσης της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η ΡΑΕ δεν επανεξετάσει την απόφασή της που ελήφθη «σε συμπαιγνία με τα τότε κυβερνητικά κόμματα».

«Ζητήσαμε από την ΡΑΕ να επανεξετάσει την απόφασή της. Αν δεν το κάνει, η κυβέρνηση θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες με όλους τους πρόσφορους τρόπους – και υπάρχουν αυτοί – για να ακυρωθούν οι απαράδεκτες αυξήσεις», υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός τόνισε πως «είναι αδιανόητο τις αυξήσεις να τις καθορίζουν οι ανεξάρτητες αρχές». «Δεν είναι η ΡΑΕ που θα καθορίζει τις τελικές τιμές είτε των πωλητών είτε των επιχειρήσεων.Είναι θέμα μείζον που συνδέεται με την πορεία της χώρας και χρειάζεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη, και αυτή την έχει η κυβέρνηση», επεσήμανε και πρόσθεσε: «δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε αυτά τα τιμολόγια σε τέτοια ύψη που πνίγουν τις επιχειρήσεις και τα λαϊκά νοικοκυριά, να επιβαρύνουμε τις τιμές. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε σε μειώσεις. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και η κυβέρνηση να έχει κεντρικό ρόλο».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπενθύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε δεσμευθεί πως θα αναλάμβανε νομοθετική πρωτοβουλία για να περιοριστούν οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ που συνδέονται με την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας. «Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις επιβεβαιωθήκαμε. Οι διαδικασίες ήταν απαράδεκτες και από διαδικαστική άποψη, σκανδαλώδεις.

Η ΡΑΕ αποφάσισε στις 30 Δεκεμβρίου να αυξήσει το ειδικό τέλος. Η αύξηση επιβαρύνει το 90% των νοικοκυριών και πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων», συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης. Επεσήμανε δε το «παράδοξο», όπως το χαρακτήρισε, πως «ενώ η απόφαση ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου, μπήκε στο συρτάρι, κρύφτηκε, ενταφιάστηκε και εμφανίσθηκε στις 4 Μαρτίου του 2015, ενώ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η εφαρμογή του. Το θέμα απεκρύβη από τον ελληνικό λαό, δεν δόθηκε δημοσιότητα στις εφημερίδες, στη Διαύγεια, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ