Βάιντμαν: Η απόφαση για χρηματοδότηση της Ελλάδας ανήκει στις κυβερνήσεις και όχι στην ΕΚΤ

Βάιντμαν: Η απόφαση για χρηματοδότηση της Ελλάδας ανήκει στις κυβερνήσεις και όχι στην ΕΚΤ
Η απόφαση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας ανήκει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όχι στην κεντρική τράπεζα, ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα αιτήματα της Αθήνας για εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Μιλώντας κατά την ετήσια παρουσίαση λογαριασμών της Bundesbank, επισήμανε πως πλέον επαφίεται «πρωτίστως» στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τη θέση της, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που είναι δυνατό να επαληθευτούν αλλά και να αξιολογηθούν ποσοτικά, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Αθήνα έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των εταίρων της.

Ο κ. Βάιντμαν άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η χώρα μας θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη και μετά τη λήξη της 4μηνης παράτασης, εκτιμώντας πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές έως τα μέσα του 2015.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βάιντμαν υπογράμμισε πως ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA) δίνεται μόνο σε βιώσιμα ιδρύματα. Τόνισε δε πως το Ευρωσύστημα θα πρέπει να εξασφαλίσει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα «επιδεινώσουν τη ρευστότητά τους» αυξάνοντας την έκθεσή τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος, «για το οποίο δεν υπάρχει αγορά».

Η δήλωση του ισχυρού γερμανού τραπεζίτη λίγη ώρα πριν την τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου θα εξετασθεί η παροχή ρευστότητας στα ελληνικά ιδρύματα.

Αξιολόγηση