Έρχεται τροπολογία που θα θα διασφαλίζει τα ρευστά των Ταμείων στην ΤτΕ

Έρχεται τροπολογία που θα θα διασφαλίζει τα ρευστά των Ταμείων στην ΤτΕ
Για τροπολογία που αφενός θα περιγράφει την διαδικασία εσωτερικού δανεισμού από τα Ταμεία και αφετέρου θα εξασφαλίζει τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου εργασίας.

Σε ότι αφορά σημερινά δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, διευκρινίζεται πως:

Α) Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ρέπος μικρής διάρκειας είναι συνήθης, φερέγγυα και διάφανη πρακτική των ίδιων των διοικήσεων τους.

Β) Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφόσον το επιθυμούν, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

Γ) Τα «αποκλειστικά» δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποχρεωτική τοποθέτηση των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ ΕΛΛ +0,78%, συντηρούν την αδικαιολόγητη και ακατάσχετη κινδυνολογία, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και προκαλούν σύγχυση.

Δ) Όλα τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι κουμπαράς των ασφαλισμένων, τον οποίο λεηλάτησαν με το PSI οι μνημονιακές κυβερνήσεις και που η κυβέρνηση μας θα αποκαταστήσει σταδιακά μέσω του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης χαρακτήρισε ως «σοβαρή» την καταγγελία του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τόνισε πως: «ό,τι χρειαστεί από ελέγχους θα το κάνουμε. Και αν χρειαστεί να σταλούν κάποια πράγματα στον Εισαγγελέα, θα σταλούν».

Για την κυβέρνηση «το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό». «Φαίνεται πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι μελέτες και δημιουργούσαν πανικό στους πολίτες, με στόχο να δικαιολογούν τις σφαγιαστικές μειώσεις συντάξεων, τις οποίες συμφωνούσαν με την τρόικα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «εμείς επισημαίνουμε τις πολιτικές ευθύνες και αν χρειαστεί και οτιδήποτε άλλο, θα το κάνουμε».

Αξιολόγηση