Ανάλυση Χάρβαρντ: Ελλάδα και Κύπρος να φύγουν από το ευρώ, αν θέλουν να αναπτυχθούν!

Ανάλυση Χάρβαρντ: Ελλάδα και Κύπρος να φύγουν από το ευρώ, αν θέλουν να αναπτυχθούν!
Την οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας και της Κύπρου από το ευρώ συνιστά το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Harvard Business Review, γιατί όπως τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Warwick Business School, Λοΐζος Ηρακλέους, οι μάχες μπορεί να ολοκληρώθηκαν, αλλά ο πόλεμος μόλις αρχίζει...

«Παρά το γεγονός ότι οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έριξαν πρόσφατα την Ελλάδα την πολυπόθητη οικονομική σανίδα σωτηρίας και η τελευταία εξόφλησε την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις δανείου που χρωστάει το ΔΝΤ Μάρτιο του 2015, δεν υπάρχει καμία μακροπρόθεσμη ανακούφιση στον ορίζοντα για την προβληματική οικονομία. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποσπάσει την παράταση τεσσάρων μηνών του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας. Σύντομα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων μείωσης του κόστους, αν και είχε υποσχεθεί στους πολίτες ότι θα μπορούσε να το αποφύγει. Το ερώτημα είναι αν τα προγράμματα λιτότητας, θα βοηθήσουν ή να βλάψουν την Ελλάδα», εξηγεί ο καθηγητής.

Έχοντας ως παράδειγμα το τι συνέβη στην Κύπρο μετά την επιβολή των δικών της δραστικών μέτρων λιτότητας, το αποτέλεσμα κρίνεται αβέβαιο. Και μπορεί τα χρήματα που δόθηκαν στο «νησί» να ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και μπορεί η προσφορά της Κύπρου στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης να είναι ισχνή, ωστόσο οι Κύπριοι πολιτικοί αποδέχθηκαν το πρόγραμμα, καθώς η εναλλακτική λύση ήταν η οικονομική κατάρρευση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η oικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, καθώς η ύφεση ανέρχεται στο 25%, η ανεργία υπερβαίνει το 25% και το επίπεδο ζωής έχει καταβαραθρωθεί.

Το άρθρο σημειώνει πως η έξοδος από το ευρώ είναι μια ξεχωριστή δυνατότητα για την Ελλάδα και την Κύπρο και σημειώνει πως οι φόβοι για το τι θα συμβεί αν φύγουν είναι αδικαιολόγητοι, ιδιαιτέρω ς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα δώσει στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου τον έλεγχο των βασικών οικονομικών μέσων, αντί να χρειάζεται να κουβαλήσουν τη δημοσιονομική ακαμψία και τους στόχους που απαιτούνται από το κοινό νόμισμα. Στην πραγματικότητα, η Κύπρος και η Ελλάδα, μάλλον, δεν χρειάζεται να είναι μέλη της ευρωζώνης για να αναπτυχθούν. Η ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν υψηλότερη μεταξύ των ετών 1980 και 2004, πριν από την ένταξή της στην Ευρωζώνη, σε σχέση με τη δεκαετία 2004-2014 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη».

Αξιολόγηση