«Ανάσα» για το Δημόσιο τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ

«Ανάσα» για το Δημόσιο τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ
«Ανάσα» για τα Ταμεία και την κυβέρνηση που αναζητά εναγωνίως ρευστό, αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να επιτρέψει τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο Δημόσιο.

Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη το 2008.

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των ευρωπαίων, οι οποίοι κρατούν τη στρόφιγγα της ρευστότητας και την ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ αρχικά την περασμένη Παρασκευή είχε συμφωνηθεί τα κεφάλαια αυτά να δωθούν στο Δημόσιο, το πρωί του Σαββάτου ο ESM μπλόκαρε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι τα λεφτά του ΤΧΣ είναι για συγκεκριμένη αποστολή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά από ατελείωτες πιέσεις και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση και το ΤΧΣ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ESM.

Ετσι μόλις περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, το ΤΧΣ θα μεταφέρει στο κράτος τα 555 εκατ. ευρώ.

Αξιολόγηση