Παρασκήνιο: Πώς ο Ντράγκι έπεισε τον Βαρουφάκη να δεχθεί την επιστροφή των θεσμών

Παρασκήνιο: Πώς ο Ντράγκι έπεισε τον Βαρουφάκη να δεχθεί την επιστροφή των θεσμών
Το παρασκήνιο πίσω από την συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup και το οποίο έδωσε το «πράσινο» φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι,ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και εφόσον επιθυμεί νέα βοήθεια, θα πρέπει να επιστρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μ. Ντράγκι είπε στον Γ. Βαρουφάκη ότι πρέπει να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης με στόχο την καταγραφή των ελλειμμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίοι αξιωματούχους, ο Γ. Βαρουφάκης είπε στον Μ. Ντράγκι ότι μάλλον υπήρξε παρεξήγηση ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.

«Μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα;», ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμφώνησε.

«Την Τετάρτη;», ρώτησε ο Ντράγκι.

«Ναι, την Τετάρτη» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης και η συμφωνία έκλεισε.

Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της.

Προσερχόμενος σήμερα στο ΕΚΟΦΙΝ, ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup έκανε λόγο για ισορροπημένες αποφάσεις που επιτρέπουν την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας των προτάσεων με τις ελληνικές αρχές. Για «πράσινο» φως στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις μίλησε εξάλλου το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξιολόγηση