Αυτά είναι τα επτά μέτρα που έστειλε ο Βαρουφάκης στον Νταισενμπλουμ (Update)

Αυτά είναι τα επτά μέτρα που έστειλε ο Βαρουφάκης στον Νταισενμπλουμ (Update)
Νέα επιστολή με κατάλογο μεταρρυθμίσεων που έχει σκοπό να λάβει η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνουν την αποστολή της λίστας αποδέκτης της οποίας είναι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τα επτά μέτρα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά πριν από λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ως εξής:

  1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
  2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό
  3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα
  4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
  6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών
  7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Όπως προκύπτει, το περιεχόμενο της λίστας είναι αισθητά διαφοροποιημένο σε σχέση με την πρόταση έξι σημείων που είχαν ανακοινωθεί προ ημερών από το Μέγαρο Μαξίμου. «Κάποια από τα σημεία της πρώτης λίστας περιλαμβάνονται, κάποια άλλα όχι ενώ έχουν προστεθεί και καινούργια.

Στόχος είναι η λίστα να αποτελέσει τη βάση συζήτησης στο Eurogroup της Δευτέρας από το οποίο η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να φύγει με μια πρώτη δόση των δανεικών προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου.

Ωστόσο, για να συζητηθεί η νέα λίστα στο Eurugroup, θα πρέπει, όπως αναφέρουν και οι Financial Times, να έχει προηγηθεί επεξεργασία από το Euroworking Group το οποίο είναι και αρμόδιο να τροφοδοτήσει το Eurogroup με τις σχετικές πληροφορίες.

Οι εξελίξεις ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «πυκνές» χωρίς να αποκλείονται ακόμη και νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο EWG

Αξιολόγηση