Σουλτς: Χρειάζεται ευελιξία για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Σουλτς: Χρειάζεται ευελιξία για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Έκκληση για ευελιξία από όλες τις πλευρές το κρίσιμο αυτό τετράμηνο απεύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.gr ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουυπογράμμισε ότι χρειάζεται ευελιξία τόσο για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και να γίνει σεβαστή η επιλογή του ελληνικού λαού.

Όπως σημείωσε, επίσης, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είχε την πολυτέλεια της «περιόδου χάριτος» λόγω των εξαιρετικά πιεστικών προθεσμιών και «θα πρέπει πάντα να έχουμε αυτό στο μυαλό μας όταν μιλάμε για αυτή την κυβέρνηση».

«Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι για την τύχη των δεσμεύσεων της Ελλάδας και του σεβασμού της επιθυμίας των ψηφοφόρων. Ο κύκλος μπορεί να τετραγωνιστεί, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να δείξουν κάποια ευελιξία.

Αλλά προτού δειχθεί αυτή η ευελιξία, πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο εάν όλοι χρησιμοποιήσουν αυτό το 4μηνο παράθυρο ευκαιρίας εποικοδομητικά, εξετάζοντας ειδικά το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup ομαλά και γρήγορα», υπογράμμισε.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής λιτότητας, επειδή το βάρος της έχει πέσει στις πλάτες των αδύναμων.

«Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ζητούν αλλαγή πολιτικής και οι πολιτικοί έχουν δημοκρατικό καθήκον να ακούσουν και να πράξουν αναλόγως. Επιπλέον, και εξίσου σημαντικό, μια αλλαγή θα ήταν λογική καθώς το βάρος της εξυγίανσης έχει πέσει πάρα πολύ στις πλάτες των αδυνάμων και επίσης, επειδή η απόλυτη προσαρμογή από μόνη της δεν θα φέρει την ανάπτυξη».

Αξιολόγηση