Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα: Κάντε μεταρρυθμίσεις και ίσως δώσουμε χρήματα ακόμα και τον Μάρτιο

Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα: Κάντε μεταρρυθμίσεις και ίσως δώσουμε χρήματα ακόμα και τον Μάρτιο
Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της ώστε να μπορέσει, ίσως και εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ., στέλνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για να καλύψει τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες του μήνα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και αυτόν τον μήνα στην «πρώτη εκταμίευση» των 7,2 διs. ευρώ που απομένουν στην Ελλάδα από την διάσωση των 172 δισ. ευρώ.

Ωστόσο είπε, πως θα πρέπει και από την πλευρά της η νέα ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν άμεσα και οι δύο πλευρές.

«Το μήνυμα μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να ξεκινήστε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή το Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις».

Οι παρατηρήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης για τον κίνδυνο να στερέψει γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση από χρήματα για την πληρωμή των χρεών της και για την χρηματοδότηση των λειτουργιών της παρά την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για παράταση της διάσωσης της Ε.Ε. για άλλους τέσσερις μήνες.

Αξιολόγηση