Το Βερολίνο διαψεύδει τον Βαρουφάκη: Καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup

Το Βερολίνο διαψεύδει τον Βαρουφάκη: Καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup
Αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, το ελληνικό πρόβλημα απασχόλησε και το καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής.

Αφορμή για της ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους των υπουργείων έδωσαν οι σημερινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με τις οποίες οι εταίροι ήταν εκείνοι που ήθελαν ασαφείς διατυπώσεις στη συμφωνία παράτασης.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, από την πλευρά της, διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup» ούτε για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε μόνο για το 2015 το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι «οικονομικές περιστάσεις».

Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, το πλεόνασμα αυτό είναι αναγκαίο για την αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε ως το 2022 αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ερωτηθείς για τις «σπόντες» του κ. Βαρουφάκη σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και προσωπικά σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κ. Κοτέ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ζητούμενο τώρα είναι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δια της συγκεκριμένης πολιτικής».

Συνάντηση Άσμουσεν-Βαρουφάκη;

Στο πλαίσιο του μπρίφινγκ τέθηκε επίσης και θέμα για την φημολογούμενη μυστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον υφυπουργό εργασίας Γιέργκ Άσμουσεν, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί εδώ και χρόνια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sächsiche Zeitung ο κ. Άσμουσεν συμβούλευσε τον κ. Βαρουφάκη πριν τη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσει ώστε να πετύχει την ευμενή μεταχείριση του κ. Σόιμπλε αλλά και μια θετική αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων.

Μιλώντας επ΄αυτού η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνομιλία μεταξύ των Άσμουσεν-Βαρουφάκη όπως επίσης ότι ο κ. Άσμουσε δεν έχει κάποια επίσημη εντολή για διαπραγματεύσεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας. Πάντως κανείς δεν διέψευσε την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης. Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει εκφράσει επιθυμία για επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, η κ. Βιρτς απάντησε, ότι απ' όσο είναι σε θέση να γνωρίζει, αυτό δεν έχει συμβεί.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Αξιολόγηση