Πληθώρα μηνυμάτων από το Βερολίνο για Eurogroup

Πληθώρα μηνυμάτων από το Βερολίνο για Eurogroup
Μπαράζ μηνυμάτων προς την Ελλάδα έστειλε η Γερμανία, στον απόηχο της έγκρισης του ελληνικού αιτήματος για 4μηνη παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας από το Eurogroup, σύμφωνα με τα  διεθνή πρακτορεία.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε το γεγονός ότι βρέθηκε «σημείο έναρξης» για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας όμως πως απομένει πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει για τη χώρα μας.

Σημείωσε ότι η έως τώρα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων καταδεικνύει πως και οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να προβούν σε συμβιβασμούς.

Έντονες αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το θέμα είναι τώρα αν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι. Στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό» δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας μάλιστα πως η έγκριση των ελληνικών θέσεων από το Eurogroup δεν ήταν μια εύκολη απόφαση.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι εταίροι έχουν χάσει μεγάλο μέρος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Συμπλήρωσε πως η απολεσθείσα εμπιστοσύνη θα πρέπει τώρα να ανοικοδομηθεί.

Τέλος, προειδοποίηση προς την Αθήνα πως το Βερολίνο δεν θεωρεί πως υφίσταται θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων για το κατοχικό δάνειο έστειλε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, η γερμανική κυβέρνηση περιμένει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά τη λήξη της 4μηνης παράτασης τον Ιούνιο.

Αξιολόγηση