Προηγήθηκε συνεδρίαση του ΚΣ- Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη-Αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΟ στις 8

Προηγήθηκε συνεδρίαση του ΚΣ- Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη-Αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΟ στις 8
Στον απόηχο της λίστας του Γιάνη Βαρουφάκη που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση,τόνισε ότι "τώρα θα τα δούμε τα μέτρα" και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πόσο εξειδικευμένα είναι. Αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων εμφανίστηκε ο υπουργός, Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων στον τομέα του, ιδίως από τον καταλογισμό ρητρών σε συμφωνίες για προμήθειες που δεν έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με τις συμβάσεις.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, μερικά λεπτά μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου, ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι αναμένεται να εγκρίνουν τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη.

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα καθώς στις 20:00 αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν πολλά στελέχη του κόμματος για τις διαπραγματεύσεις. Επίσης, αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Πάντως, όσον αφορά στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε πως η Κομισιόν παρέλαβε τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης αργά χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας πως δεν αποτελεί "μνημόνιο".

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ "η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν άλλο όραμα και γι αυτό θα υπάρξει τροποποίηση συμφωνίας. Θέλουν επίσης σταθερότητα... Όμως η ευελιξία εντός του προγράμματος πάντα υπήρχε. Πάντα διαπραγματευόμασταν με τις κυβερνήσεις αλλαγές, χρονοδιαγράμματα, μέτρα κοκ. Πρέπει όμως να υπάρχει συνεργασία".

Σημειώνεται πως μετά την έγκριση από το Eurogroup τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν και έξι εθνικά κοινοβούλια -πέραν του ελληνικού. Συγκεκριμένα η επιστολή Βαρουφάκη κατατίθεται και θα συζητηθεί στα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.

Αξιολόγηση