Dijsselbloem: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για βαθιές μεταρρυθμίσεις

Dijsselbloem: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για βαθιές μεταρρυθμίσεις
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η λίστα που κατατέθηκε είναι ένα πρώτο βήμα και θα χρειαστεί χρόνος για να μπούμε στις λεπτομέρειες ,στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου.

"Οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν ως τη Δευτέρα να αποστείλουν τις προτάσεις τους και αυτές πήρα χθες στο email μου", τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας στον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σημείωσε ότι τα εθνικά Κοινοβούλια θα πρέπει ως την Παρασκευή να υπερψηφίσουν τη συμφωνία και αργότερα η ελληνική κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να προσδιοριστούν το αργότερο ως το τέλος Απριλίου.

Επεσήμανε ότι "μόνο η υλοποίηση των μέτρων θα επιτρέψει εκταμίευση τελευταίας δόσης και μεταφοράς κερδών απ' τις Κεντρικές Τράπεζες".

Νωρίτερα αναλύοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή τόνισε ότι "θέλουμε η Ελλάδα να έχει χρόνο για να υλοποιήσει τους υφιστάμενους στόχους του προγράμματος που είναι σε ισχύ".

Όπως τόνισε η ελληνική πλευρά με την αίτηση της παράλληλα προέβη και σε μία σειρά δεσμεύσεων: να μην καταργήσουν μέτρα που έχουν ληφθεί, να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ή χρηματοοικονομική σταθερότητα, να τιμήσουν της χρηματοοικονομικές τους δεσμεύσεις προς όλους τους πιστωτές, να εξασφαλίσουν δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους με βάση τη δήλωση που είχε γίνει στο Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε αρκετές φορές ότι οι ελληνικές Αρχές πρέπει να συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές Αρχές ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία. Όπως είπε μπορούν να αντικασταθούν υφιστάμενα μέτρα με άλλα, πάντα σε συνεργασία με τους Θεσμούς.

"Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χθες παρουσίασαν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει. Σήμερα θα γίνει η αξιολόγηση τους απ' τους Θεσμούς ώστε να έχουμε μία πρώτη άποψη εάν είναι επαρκή για να ξεκινήσουμε από κάπου", τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ "η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν άλλο όραμα και γι αυτό θα υπάρξει τροποποίηση συμφωνίας. Θέλουν επίσης σταθερότητα... Όμως η ευελιξία εντός του προγράμματος πάντα υπήρχε. Πάντα διαπραγματευόμασταν με τις κυβερνήσεις αλλαγές, χρονοδιαγράμματα, μέτρα κοκ. Πρέπει όμως να υπάρχει συνεργασία".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup βέβαια αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να φθάσουν να "ξηλώσουν" το μισό πρόγραμμα. "Πρέπει να υπάρχει συνεργασία εφόσον θέλουν χρηματοδότηση απ' την Ευρώπη. Η λίστα είναι το πρώτο βήμα. Να μας πουν τι θέλουν να αντικαταστήσουν και αργότερα να κάνουμε μία νέα συμφωνία".

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν αποτελεί θέμα συζήτησης το Grexit, σημειώνοντας ότι έχουμε δαπανήσει πολλή δουλειά και κεφάλαιο για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ακέραια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ