Σόιμπλε: Υπέβαλε το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος

Σόιμπλε: Υπέβαλε το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέβαλε το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ,αργά χθες το βράδυ.

"Αυτό το αίτημα θα τεθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων και οι τρεις θεσμοί θα δώσουν την εκτίμησή τους, ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα αρκετά πλήρες σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος", τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονικής σελίδας της οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt".

"Στο πλαίσιο της παραδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης", αναφέρεται στην επιστολή την οποία απευθύνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ.

Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, θέτει το αίτημα ρητά υπό την επιφύλαξη του αναμενόμενου καταλόγου μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Αθήνας και μιας θετικής αξιολόγησης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. "Αυτό το αίτημα θα τεθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων και οι τρεις θεσμοί θα δώσουν την εκτίμησή τους, ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα αρκετά πλήρες σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος", γράφει ο κ. Σόιμπλε και επισημαίνει ότι στόχος είναι η κανονική ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας, κάτι που θα αποφασιστεί, όπως γράφει, κατά την διάρκεια της παράτασης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει ακόμη στην επιστολή του προς την Μπούντεσταγκ ότι θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δεδομένη ευελιξία εντός του προγράμματος, αλλά και ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος από τους τρεις θεσμούς, "οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν γνωστοί ως τρόικα".

Στη επιστολή του ο κ. Σόιμπλε απαριθμεί τις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και κάνει λόγο για "στενή συνεργασία" με τους θεσμούς, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει ήδη υλοποιημένα μέτρα και να μην εφαρμόσει μονομερώς μέτρα τα οποία θα απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την δημοσιονομική σταθερότητα», γράφει ο κ. Σόιμπλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ