Καταρχήν συμφωνία 4μηνης παράτασης.Τη Δευτέρα θα εξειδικευτούν τα μέτρα

Καταρχήν συμφωνία 4μηνης παράτασης.Τη Δευτέρα  θα εξειδικευτούν τα μέτρα
 Σε μια καταρχήν συμφωνία για 4μηνη παράταση προχώρησε απόψε η Ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της και για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να κατατεθεί λίστα μεταρυθμίσεων έως την ερχόμενη Δευτέρα, να αξιολογηθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αν εγκριθούν να επικυρωθούν από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ακολουθούν οι δηλώσεις

Ντάισελμπλουμ: Αποφασίσαμε να υπάρξει τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Η επιτυχής συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα
Υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για σχέσεις εμπιστοσύνης και σήμερα και κάναμε ένα σημαντικό νήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος.

Θα ήθελα να τονίσω τα κύρια σημεία αυτής της συμφωνίας. Αποφασίσαμε να υπάρξει παράταση τεσσάρων μηνών. Η επιτυχής συμφωνίας θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα. Το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις
Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης

Ο σκοπός του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει θετική εξέλιξη. Απόψε έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται.

Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.

Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη - μέλη
Θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση.

Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος

Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές.

Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα

Γιάννης Βαρουφάκης: τέλος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% το 2015

Η δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη

Αλλάζουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί συμφωνία. Η διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και να έχεις τη δυνατότητα να διαννοηθείς τη ρήξη εφόσον αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό και δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχθείς. Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν απάνθρωπα, όχι μόνο ασφυκτικά, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας και τους θεσμούς. Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία. Δεν μπήκαμε σκυφτοί σε μια διαπραγμάτευση κάτω από την πίεση των ασφυκτικών προθεσμιών. Αυτή δεν είναι η στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω. Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο πίσω. Αφήνουμε πίσω το μνημόνιο και συγγράφουμε από κοινού με τους εταίρους μας τις μεταρρυθμίσεις. Αποφεύγουμε νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις για αύξηση του ΦΠΑ και για μειώσεις συντάξεων. Παράλληλα ανατρέψαμε τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Αυτό το πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος, θα συνάδει με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Και τις επόμενες χρονιές, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει με τις πραγματικές παραμέτρους της οικονομίας. Π

Θα δείτε ότι είχαμε κάποιες δεσμεύσεις. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε καμία μονομερή κίνηση με επίπτωση στη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή τη δέσμευση θέλουμε να την έχουμε. Όποια μεταρρύθμιση κάνουμε, δεν θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Στο 4μηνο, την περίοδο που θα χτίσουμε μια νέα σχέση με την Ευρώπη, θα οδηγηθούμε σε ένα συμβόλαιο με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Στόχος είναι η πραγματική έξοδος από την κρίση και η έξυπνη απομείωση του χρέους. Και οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν να κερδίσουν από μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους. Η Ελλάδα βγήκε από τη μοναδική απομόνωση.

Αξιολόγηση