Reuters: Τι ζητάει η Γερμανία για να πει «ναι» σε συμφωνία

Reuters: Τι ζητάει η Γερμανία για να πει «ναι» σε συμφωνία
«Μεγάλη έκταση» πήρε το θέμα του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που υπεβλήθη χθες από τον υπουργό Οικονομικών, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που διήρκεσε περίπου 7 ώρες και με τη στάση κυρίως της Γερμανίας να δυσκολεύει τα πράγματα.

Ενδεικτικό της στάσης που τηρεί η γερμανική πλευρά είναι το κείμενο που υπέβαλε και με το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να πάρει τα χρήματα χωρίς να εκπληρώσει το πρόγραμμα.

Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι "η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου σαφής, αλλά αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας" και παρατίθενται ως πιο σημαντικά σημεία τα εξής:

- Δεν περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν περιλαμβάνει το ξεκάθαρο "πάγωμα" των ελληνικών μέτρων.

- Είναι απόλυτα ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, με το τρέχον έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα. Γι' αυτό το λόγο το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στη θέση του τελευταίου Eurogroup.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της γερμανικής θέσης, το οποίο μετέδωσε το Reuters:

«Η επιστολή της Ελλάδας δεν είναι διόλου σαφής, αλλά αφήνει τεράστια περιθώρια για ερμηνείες. Για να αναφέρουμε τα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει καμιά ξεκάθαρη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ενώ αποφεύγει να δεσμευθεί σε ένα ξεκάθαρο πάγωμα νέων μέτρων από μέρους της Ελλάδας.

Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες, δοθέντος και του τρέχοντος κενού των φορολογικών εσόδων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή δεν συνάδει με τη θέση του πιο πρόσφατου Eurogroup. Αποτελεί μάλλον έναν Δούρειο Ίππο, με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης-γέφυρας και τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος.

Πάνω σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να καταρτίζουμε μια ανακοίνωση του Eurogroup της Παρασκευής. Θα έπρεπε να επιδιώξουμε τρία πράγματα τώρα:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή δημοσιονομική θέση σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν τις συμβουλές τους, όπως συμφωνήθηκε στο πιο πρόσφατο Eurogroup, για το εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής θα ήταν εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η διασφάλιση ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος και της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί απλά να περιέχει τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις: "Ζητάμε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με την αξιοποίηση της ευελιξίας που εμπεριέχει. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τις όποιες αλλαγές επί του τρέχοντος μνημονίου. Και έχουμε σκοπό να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα".

Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημόσια ότι θα απόσχει από μονομερή εθνικά μέτρα για την ακύρωση μέτρων του τρέχοντος προγράμματος. Οι αρχές, με άμεση ισχύ, δεν θα αναλάβουν καμιά πρωτοβουλία, δεν θα εφαρμόσουν κανένα μέτρο πολιτικής το οποίο δεν συνάδει με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις βάσει του τρέχοντος προγράμματος ή επιδεινώνει την δημοσιονομική κατάσταση.

Παράλληλα δεν θα ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα κοινωνικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Τα 10,9 δισ. ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα παραμείνουν (στην κυριότητα της κυβέρνησης Ελλάδας), αφού οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τους ελέγχους αντοχής το περασμένο έτος.»

Αξιολόγηση