Ντάισελμπλουμ: Ο καλύτερος δρόμος είναι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος

Ντάισελμπλουμ: Ο καλύτερος δρόμος είναι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος
Ολοκληρώθηκε το σημερινό Ecofin, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, χωρίς να υπάρχει κάποια νύξη για σύγκληση απόψεων με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με τους εταίρους για το μέλλον του προγράμματος σταθεροποίησης.

Κατά την έξοδο του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ερωτήθηκε για την κατάσταση των συνομιλιών με την Ελλάδα και δήλωσε πως:

«Θα περιμένουμε και θα αξιολογήσουμε τη κατάσταση. Έχουμε κοινό ενδιαφέρον (σ.σ. με την Ελλάδα) για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και η επέκταση του προγράμματος θα προσφέρει μια ομπρέλα προστασίας και θα μας δώσει μια επέκταση χρόνου. Πιστεύουμε πως είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε».

Tην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η Επιτροπή έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας και τόνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείσα για το προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος που, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, του παρουσίασε ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, και με το οποίο η ελληνική πλευρά φέρεται ότι ήταν σύμφωνη, η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ απάντησε ότι τα προσχέδια των κοινών ανακοινωθέντων είναι αρμοδιότητα του Eurogroup .

Η κ. Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup παρουσιάστηκαν πολλά προσχέδια με σκοπό την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, κάτι το οποίο τελικά απέτυχε. Όπως είπε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, η Επιτροπή συνέβαλε σε αυτές τις διαβουλεύσεις και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό.

Παράλληλα, επανέλαβε τη δήλωση του Γάλλου επιτρόπου, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι το αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την Ελλάδα, μαζί με την «ευελιξία» και τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν και το δεύτερο βήμα είναι η διαπραγμάτευση της ουσίας του υπάρχοντος προγράμματος.

Αξιολόγηση